Canicula de toamnă a adâncit seceta în România. „Lipsa de apă e din ce în ce mai pregnantă”
Chiar dacă luna l-a acoperit parțial, soarele tot a strălucit cu putere marți. La fel ca într-o zi de vară, mai ales că în unele zone din țară au fost chiar și 27 de grade Celsius.
Deși plăcută, canicula de toamnă, cum o numesc meteorologii, nu face decât să adâncească seceta.
Grâul, orzul ori rapița semănate luna trecută suferă după apă, iar în unele locuri nici măcar nu au răsărit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe Daniel Radu l-am găsit, în tricou, pe câmpul cu orz. Ne spune că vremea foarte caldă și lipsa ploilor împiedică plantele să răsară.
Daniel Radu, agricultor: „Ar trebui să arate într-un mod excepțional, exact ca un gazon bine întreținut, unde pășești și nu vezi pământul. Dar, așa cum vedem, este nerăsărit, iar acolo unde este răsărit, este foarte slab dezvoltat.”
Acolo unde au reușit să răsară, grâul, orzul ori rapița sunt în stres hidric. Adică suferă pentru că nu au apă. Frunzele se închid pentru a mai păstra umezeală la nivelul rădăcinii, iar plantele să nu moară.
„Unii agricultori au dat drumul la irigații, exact ca în plină vară”
În disperare de cauză, unii agricultori au dat drumul la irigații, exact ca în plină vară. Meteorologii consideră că atunci când termometrele trec de 25 de grade, avem o zi de vară.
Relu Bărbulescu, agricultor: „Avem un pivot de 300 de metri și irigăm cultura de orz. Lipsa de apă e din ce în ce mai pregnantă și suntem obligați să venim cu pompele de apă. Undeva la 20 de litri de apă pe o singură trecere. Să sperăm că este ultima trecere și că vom avea noroc de ploi.”
Și în vestul țării, din cauza vremii călduroase, floarea-soarelui a înflorit din nou. În Timiș, sunt locuri în care peisajul este asemănător cu cel de la începutul verii, când plantele sunt galbene.
Femeie: „A fost foarte cald și acuma, na, asta e. Dar nu numai floarea soarelui, am înțeles că au mai înflorit pomi.”
Florin Imbrea, Decan Facultatea de Agricultură Timișoara: „Este o anomalie, nu este o normalitate. Este sămânța rămasă de la o cultură precedentă, care datorită condițiilor de bună favoritate climatică, temperaturilor ridicate și umidității care există în sol, au determinat pornirea în vegetație.”
În București au fost marți chiar și 27 de grade Celsius. Ar fi trebuit să fie 17
În București au fost marți chiar și 27 de grade Celsius, deși ar fi trebuit să fie cu 10 grade mai puțin. În mod normal, am fi avut nevoie de o geacă, însă am putut sta lejer afară îmbrăcați cu o bluză subțire sau chiar un tricou. Potrivit meteorologilor, temperatura va mai scădea spre finalul săptămânii în toată țara, însă chiar și așa nu vom ajuge la normalul perioadei.
Meda Andrei, meteorolog: „Ploi puține în această noapte, în partea de nord a țării. După aceea, cu totul izolat să apară așa, câțiva stropi de ploaie și este posibil ceva mai multe ploi duminică, deci spre sfârșitul lunii. Însă și acelea vor fi destul de slabe și foarte multă bază nu ne putem pune în ele.”
Soarele blând le-a făcut o bucurie celor aflați la malul mării.