Există sau nu "vaccinare paralelă" în România? Controversele din jurul cifrelor oficiale
Premierul Florin Cîțu a cerut Corpului său de Control să facă verificări la Ministerul Sănătății și la Institutul de Sănătate Publică.
Decizia a fost luată după ce au apărut acuzații că mii de oameni s-au vaccinat peste rând, unii în centre speciale destinate structurilor de apărare. Ministrul Apărării susține însă că în centrele înființate de MApN nu a existat nicio vaccinare paralelă. Admite, totuși, că este posibil să fi fost comise greșeli.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, imunizarea populației a fost făcută în mai multe cabinete decât cele trecute în platforma oficială, iar printre cei vaccinați deja ar fi și români din etapa a treia. S-ar fi sărit peste rând prin două metode: unii ar fi așteptat la poarta centrelor de vaccinare să fie disponibile doze deschise, dar nefolosite, pentru cei programați din etapa 1 ori 2 care nu au mai mers, apoi ar exista centre de vaccinare ce nu apar în platforma oficială, unde s-au imunizat angajați ai instituțiilor de forță și rudele lor, adică Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și Serviciile Secrete.
Reporter: „Există vaccinare paralelă în România?”
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: „Nu, nu în rețeaua MApN.”
Reporter: „Dar în alte rețele?”
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: „Nu știu, n-am verificat."
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Sunt centre închise, centre la care oamenii de rând nu au acces. Nu sunt centre secrete. Vorbim despre centre în spitale militare sau unitate militară, acolo unde știm că se vaccinează personal militar."
Ministerul Apărării spune că în cele 92 de centre de vaccinare din subordine au fost imunizate 33.000 de persoane. Sunt militari și rudele lor, care îndeplineau însă criteriile pentru primele două etape, conform legii: aveau peste 65 de ani ori boli cronice. Printre ei au fost elevi și studenți, cadre didactice sau personal medical auxiliar.
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: „S-a indus, oarecum, eronat ideea că am realizat centre de vaccinare pentru oameni speciali. Nu există oameni speciali și oameni esențiali. Există domenii esențiale de activitate."
Controversele au început după ce Ministerul Sănătății a publicat, pe 5 martie, date privind numărul de teste efectuate în fiecare județ, la fel și numărul persoanelor vaccinate. Pentru aceste date, spun unii, ar fi avut nevoie de avizul instituțiilor de forță.
Vlad Voiculescu, ministerul Sănătății: „Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului, ca să observe anumite inadvertenţe."
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, l-a sesizat pe primul ministru.
Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare: „Eu, la nivelul Comitetului, primesc aceste date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi nu mă duc şi extrag singur datele din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, tocmai pentru că îmi doresc să aduc în faţa publicului date validate şi nu date incorecte şi a doua zi să vin să le corectez."
Florin Cîțu, premierul României: „Am văzut nişte concluzii în spaţiul public. Au fost nişte acuzaţii grave, zic eu, care trebuie să le explice cei care au publicat datele. Înţeleg că se formează în opinia publică imaginea că s-au vaccinat unii din personalul militar, persoane care nu trebuiau să se vaccineze, ceea ce este un lucru foarte grav.”
După acest ping pong, premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control și la Ministerul Sănătății și la INSP, fiind vizate în perioada următoare și alte ministere.