În centrele MApN au fost vaccinați, pe lângă angajați, veterani de război sau membri de familie

vaccinare
Shutterstock

Ministerul Apărării a anunțat că pe lângă cei 19.000 de angajați, în centrele sale au fost vaccinate doar persoane eligibile: veterani de război, militari pensionari și membri de familie care se încadrau în etapa a II-a.

Aproximativ 33.000 de cadre militare, personal al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), veterani şi membri ai familiilor acestora ce au peste 65 de ani sau comorbidităţi (incluşi în categoria a II-a a procesului de imunizare) au fost vaccinaţi anti-COVID, arată un comunicat al MApN.

"Până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare şi personal civil în activitate în cadrul ministerului. Diferenţa până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari şi membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidităţi)", mai arată sursa citată.

Potrivit MApN, din categoria personalului în activitate, au fost vaccinate 5.315 cadre medicale şi personal auxiliar. Facem precizarea că în centrele militare de vaccinare deschise pentru prima etapă s-a vaccinat şi personal medical din afara ministerului. De asemenea, au fost vaccinaţi 1.557 elevi şi studenţi şi 1.835 profesori şi personal angajat în instituţiile de învăţământ.

Până la acest moment, au fost imunizaţi aproximativ 5.000 de veterani de război şi pensionari militari eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidităţi), aproximativ 4.500 membri de familie eligibili pentru etapa a II-a (în principal membri de familie ai pensionarilor militari).

Citește și
astrazeneca, vaccin
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca va sosi joi în România

De asemenea, ministerul precizează până la această dată a fost vaccinat tot personalul militar participant la misiuni externe şi militari aflaţi în pregătire pentru misiuni în afara teritoriului naţional, precum şi toţi militarii care participă la misiuni specifice pe teritoriul naţional, poligoane, pază şi protecţie obiective militare, misiuni de transport al personalului unităţilor sanitare militare, militari din serviciul de luptă permanent etc.

Mai mult, arată sursa citată, înfiinţarea centrelor de vaccinare de către MApN a avut ca scop reducerea presiunii pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul Sănătăţii, prin extinderea capabilităţilor de administrare a vaccinului la nivel naţional, aceste centre fiind destinate nu doar personalului MApN, ci şi a celui din alte instituţii ale sistemului naţional de apărare şi, în anumite situaţii, chiar pentru persoane civile, în conformitate cu procedurile derulate prin platforma unică de programare.

În plus, MApN anunţă că va contribui şi la asigurarea echipelor mobile de vaccinare, la solicitarea autorităţilor locale, cu precădere în zonele izolate şi greu accesibile.

Totodată, afirmă reprezentanţii ministerului, înscrierea personalului MApN pentru vaccinare se realizează, în concordanţă cu prevederile Strategiei naţionale de vaccinare, în Platforma naţională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 de structurile în care acesta activează, prin operatori speciali desemnaţi.

În ceea ce priveşte vaccinarea în centrele de vaccinare organizate de MApN a membrilor de familie ai personalului menţionat mai sus (soţ sau soţie, copii, precum şi persoane aflate în întreţinere legală), care şi-au exprimat voluntar dorinţa de a se vaccina, aceasta este posibilă doar în cazul îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate stabilite prin Strategia naţională de vaccinare pentru fiecare etapă.

"Ministerul Apărării Naţionale a depus toate eforturile şi a luat toate măsurile pentru respectarea strictă a priorităţilor şi criteriilor de eligibilitate la vaccinare. În situaţiile punctuale unde se va constata că aceste reguli nu au fost respectate, vor fi luate de urgenţă măsurile legale, asemenea situaţii nefiind tolerate de conducerea MApN", arată comunicatul.

Potrivit ministerului, în contextul în care aproape două milioane de români au fost vaccinaţi anti-COVID, "vaccinarea a mai puţin de 20.000 de cadre militare şi personal civil în activitate din MApN nu poate fi considerată un privilegiu, ci o stare de normalitate, într-un efort inter-instituţional de extremă importanţă pentru succesul campaniei naţionale de vaccinare din România".

MApN anunţă că a solicitat Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 publicarea constantă a datelor privind activitatea centrelor de vaccinare coordonate de MApN.

Comunicatul este transmis ca răspuns la "o serie de declaraţii publice care acreditează ideea lipsită de fundament că Ministerul Apărării Naţionale nu ar respecta regulile şi priorităţile stabilite în cadrul campaniei naţionale de vaccinare".

"Subliniem faptul că unele exprimări din spaţiul public induc ideea falsă că centrele de vaccinare organizate de MApN ar fi destinate doar pentru personalul militar fiind, chipurile, menite să acorde un tratament privilegiat acestuia, pe baza unor practici şi proceduri netransparente, în detrimentul populaţiei civile", arată reprezentanţii ministerului.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Peste 34 de milioane de doze de vaccin, exportate din UE luna trecută. Unde au ajuns
Peste 34 de milioane de doze de vaccin, exportate din UE luna trecută. Unde au ajuns

Companiile farmaceutice au exportat din Uniunea Europeană 34 de milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 după 1 februarie, au confirmat miercuri pentru dpa mai mulţi oficiali europeni care au cerut să li se păstreze anonimatul.

CNCAV: O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca va sosi joi în România
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca va sosi joi în România

103.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge joi la Institutul "Cantacuzino", informează un comunicat de presă al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Noi centre de vaccinare, în localitățile unde rata infectărilor a sărit de 4.5
Noi centre de vaccinare, în localitățile unde rata infectărilor a sărit de 4.5

Comitetul de coordonare a vaccinării deschide noi centre de vaccinare în localitățile unde incidența infectărilor a sărit de 4.5.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.