Exercițiu militar la Cincu. Sute de soldați au tras cu muniție reală. Numărul militarilor străini în zonă va crește
S-au împlinit două decenii de când România face parte din puternica Alianță Nord-Atlantică.
Iar prezența soldaților NATO în țara noastră a devenit un element de siguranță și o sursă de prosperitate pentru comunitățile aflate în apropierea bazelor militare.
La Cincu, unde, joi, au avut loc exerciții cu muniție de război, sunt cantonați 1.500 de militari, dar efectivele vor crește până la 4.000.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Aproximativ 300 de infanteriști români din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova și aliați din Franța, Portugalia, Macedonia de Nord și Belgia au participat timp de două săptămâni la exerciții tactice, cu trageri de luptă.
Lt. Andrei Băjan. cmd. Batalion 26 Infanterie Brigada Multinațională Sud-Est: "Accentul s-a pus în mod specific pe lupta din mediul urban. S-a văzut clar nivelul la care putem să lucrăm cu partenerii atât din punct de vedere al comunicațiilor, cât și al armamentului".
Militarii străini de la Cincu, cuceriți de papanași
Baza militară NATO de la Cincu găzduiește în jur de 1.500 de militari francezi și belgieni - sunt aproape la fel de mulți ca locuitorii comunei și și-au amenajat un sat al lor. Așezarea va deveni un adevărat orășel, când efectivele vor crește. Soldații stau aici câte 6 luni, prin rotație, și încă din primele zile explorează zona.
Cpt. Jocelyn: "Am avut șansa să ieșim puțin din bază, trei zile, și am gustat desertul faimos: papanași. Au fost foarte buni. De asemenea, orașele sunt frumoase de vizitat".
Cpt. Ferreira: "Românii nu sunt așa diferiți de portughezi. Cred că avem ceva în comun și este foarte ușor să îți faci prieteni în România".
Plt. maj. Iulian Floroiu, Informare și Relații Publice Brigada Multinațională Sud-Est: "Le place să participe la meciuri de fotbal. Le plac plimbările, locurile montane din țară noastră".
Odată cu venirea militarilor, comuna Cincu s-a schimbat. Zeci de oameni au obținut un loc de muncă.
Sorin Suciu, primarul comunei Cincu: "În unitatea militară, de când s-a mărit efectivul de soldați, s-a angajat tineret, fete, băieți care majoritatea sunt din Cincu. La bucătărie 4-5 doamne care lucrează permanent. În perioada de aplicație, solicită 20-30 de femei ca să facă de mâncare".
Firmele care au construit baza NATO și-au cazat personalul la pensiunile din Cincu. Iar restaurantele din comună au acum mai mulți clienți. Unii au învățat deja numele preparatelor preferate.
Ioana Martin, chelner: "Ei cu Google-ul își traduc pe engleză, pe franceză. Ei oricum se descurcă, majoritatea vorbesc și română, nu bine, dar ne înțelegem".
La Cincu ar mai fi însă și problema podului de la Voila, care trebuie să asigure accesul mai rapid al militarilor spre poligon. Vechiul pod, deteriorat, a fost demolat iar în locul lui va fi constuit unul nou, până la sfârșitul anului. De asemenea, drumurile au nevoie de reparatii.
Și la Sibiu, cei peste 450 de militari din cadrul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est NATO au sarbatorit ziua Alianței prin deschiderea porților centrului militar pentru cetățenii orașului.