Ce se întâmplă, de fapt, cu militarii francezi de la baza Cincu. Presa din Paris scrisese că îndură frig și foame
După ce în presa de la Paris a apărut informația potrivit căreia militarii francezi cantonați la baza din Cincu îndură mizeria, frigul și foamea, soldații de acolo, dau de veste că sunt bine.
S-au lăsat filmați în timp ce luau un prânz cu mai multe feluri de mâncare și desert. Condițiile de viață de la Cincu sunt în responsabilitatea aliaților francezi, a precizat Ministerul român al Apărării.
În bucătăria de campanie mănâncă zilnic 800 de oameni. Joi au avut în meniu gordon bleu, paste cu jambon, piure și piept de pui, mai multe feluri de prăjituri și mere.
Militar: „Condițiile de trai și cantitatea și calitatea mâncării sunt foarte bune și s-au îmbunătățit mult”.
Locotenent-colonel: „Bucătăria principală este pentru cinci sute de oameni și pentru a putea completa dispozitivul de 1000 de oameni am mai adăugat bucătarii mici”.
Soldații sunt cazați în containere și au mărturisit că au avut probleme cu rețeaua de apă, de exemplu. Dar le-au rezolvat.
Căpitanul Charles: „Am avut câteva scurgeri în rețeaua de apa. Cu ajutorul camarazilor români am reușit să reparam scurgerile, așa că astăzi nu mai avem întreruperi”.
Locotenentul Hugues: „Ni s-a spus în Franța că vor fi destul de dure condițiile, că iarna va fi una rece. E mult mai bine decât ne așteptăm”.
Ambasada Franței a explicat că decizia de dislocare a trupelor a fost luată foarte rapid, a doua zi după ce Rusia a invadat Ucraina. Trei zile mai târziu, batalionul "Spearhead" al Forței de Reacție Rapidă a NATO pleca în misiune. Inițial, cei 500 de militari francezi au ajuns la "Mihail Kogălniceanu", în Constanţa. În iunie, au fost mutați la Cincu. Dar lucrările pentru înființarea bazei începuseră abia în mai.
Locotenent Virgile: „Am cheltuit aproximativ cinci milioane de euro pentru a construi fiecare parte din aceasta bază. Multe materiale sunt de la companii locale. Am început munca cu francezi, belgieni, olandezi și români și avem o cooperare strânsă”.
Acum, militarii au recunoscut că la început condițiile au fost vitrege, dar că, până la sfârșitul anului, Cincu va putea găzdui, fără probleme, între 800 și 1.000 de oameni.