Exercițiu de amploare, în Mureș. Scenariul: O localitate a fost măturată de un taifun și sunt numeroase victime
Într-un amplu exercițiu european, desfășurat simultan în mai multe țări, în Mureș a fost simulată intervenția în caz de catastrofă.
A fost mobilizare de forțe într-o comună care, potrivit scenariului, ar fi fost măturată de un taifun care ar fi lăsat în urmă victime numeroase și pagube enorme. În misiunea de salvare s-au implicat peste o sută de pompieri și medici veniți cu zeci de autospeciale. Intreaga operațiune a fost monitorizată de observatori internaționali.
Exercițiul european de amploare se desfășoară în aceste zile în localitatea Gornești. Salvatorii se antrenează pentru intervenția de urgență într-un caz de dezastru natural: pe un câmp au fost instalate corturi de prim-ajutor, iar voluntarii au jucat rol de victime.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Călin Handrea, șef ISU Mureș: “Se folosesc echipamente pe care le folosim și în situații de urgență reale, nici tabăra nu a fost folosită la dimeniunea ei cum e acuma, adică maximă. Încercăm să vedem dacă putem să facem față”.
Este pentru prima dată când salvatorii români sunt implicați în acest tip de exerciții. Antrenamentul se desfășoară simultan în Estonia și Austria.
Bogdan Pop, DGSU: “Este primul lor exercițiu în cadrul macenismului European de protecție civilă, acest tip nou de exerciții, se doresc a fi o unealtă pentru viitor”.
Specialiștii din străinătate monitorizează fiecare pas făcut de salvatorii români.
David Caballos, medic: “Suntem foarte surprinși cât de organizați sunt că echipa deși până acum nu au mai lucrat împreună, este performanță excelență. Rolul acestei exercițiu este să pregătească aceste echipe petru certificare europeană de protecție civilă”.
Scenariul luat în calcul este activarea Mecanismului European de Protecție Civilă - în cazul unui taifun.
În astfel de situații, este esențial ajutorul venit din mai multe țări.
Rebecca Dinkelbach: “Ne uităm după zonele unde se pot produce taifunuri sau tsunami, în lume… este o arie foarte mare, unde în caz real avem nevoie de ajutor medical”.
România va avea două echipe medicale bine instruite, capabile să intervină special în asemenea catastrofe naturale.