Eurohold vrea să dea în judecată România pentru falimentul Euroins. Compania cere despăgubiri de 500 de milioane euro

Euroins
Inquam

Eurohold Bulgaria AD şi Euroins Insurance Group AD (EIG) anunţă că au informat oficial Guvernul României cu privire la intenţia de a solicita un arbitraj internaţional pentru a proteja investiţia grupului în România.

Eurohold şi EIG au luat măsura ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licenţa Euroins România.

Companiile arată că au informat oficial Guvernul României cu privire la litigiul investiţional în cazul Euroins România şi că grupul va proceda la un arbitraj internaţional în cazul absenţei unei înţelegeri.

”Eurohold Bulgaria AD şi Euroins Insurance Group AD (EIG) au informat oficial Guvernul României cu privire la intenţia de a solicita un arbitraj internaţional pentru a proteja investiţia grupului în România, exceptând cazul în care disputa actuală privind cazul Euroins România este soluţionată rapid, iar prejudiciile cauzate grupul sunt compensate corespunzător”, anunţă grupul.

Holdingul precizează că a transmis deja guvernului român o notificare în acest sens, care reprezintă primul pas formal către iniţierea unui arbitraj internaţional pentru investiţii în temeiul tratatului pentru protecţia investiţiilor, semnat între guvernele Bulgariei şi României.

Citește și
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

„Dacă nu ajungem la o înţelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiţia printr-un arbitraj internaţional”, a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.

Eurohold şi EIG au luat măsura menţionată mai sus ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licenţa Euroins România. Acţiunile ASF au reprezentat o multitudine de încălcări ale legislaţiei UE, în special ale regimului Solvency II, adoptat de toate statele membre pentru a asigura un cadru de reglementare solid şi practici de supraveghere consecvente în sectorul asigurărilor din UE. După cum a anunţat Eurohold anterior, decizia ASF a fost arbitrară, discriminatorie şi a constituit o expropriere ilegală prin încălcarea brutală a dreptului internaţional. A dus la proceduri de faliment şi insolvenţă a Euroins România, distrugând operaţiunile grupului de asigurări din România.

”Părţile implicate în acest litigiu investiţional au acum posibilitatea de a rezolva problema prin negocieri înainte de a recurge la arbitraj. În cazul în care nu se ajunge la o soluţie adecvată, Eurohold şi EIG sunt pregătite să demareze procedurile internaţionale de arbitraj pentru investiţii împotriva guvernului român. Despăgubirile calculate până în acest moment s-ar ridica la cel puţin 500 de milioane de euro”, arată grupul.

Eurohold şi EIG vor fi consiliate în viitorul proces de către firma multinaţională de avocatură Pinsent Masons, care are 27 de birouri pe 4 continente, precum şi de către Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari case de avocatură de business din Bulgaria.

EIG s-a numărat printre cei mai mari investitori de pe piaţa asigurărilor din România, investind circa 280 de milioane de euro.

„Disputa privind cazul Euroins România ar putea pune în pericol stabilitatea întregii pieţe de asigurări din UE, sectorul asigurărilor fiind un investitor instituţional cheie în dezvoltarea pieţei financiare şi de capital din Europa. Practicile ostile desfăşurate de actuala conducere a autorităţii financiare române de reglementare faţă de Euroins România au pus sub semnul întrebării metode de reasigurare uzual practicate, recunoscute şi aprobate. Dacă astfel de practici greşite rămân nerezolvate, acest lucru va crea un precedent cu un impact negativ puternic asupra întregii industriei de asigurări şi reasigurări din UE”, a subliniat Todor Danailov.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, cu active financiare în valoare de 1,93 miliarde de euro şi este listat la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. Eurohold operează în 11 ţări, deservind un total de 7 milioane de clienţi, dintre care 3 milioane sunt gospodării bulgare care primesc energie electrică de la cel mai mare grup energetic din Bulgaria, Electrohold.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic.
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. "Arată mult mai bine decât în urmă cu 4 zile". Dorința actorului

Florin Piersic a fost transferat, marți seara, cu un avion SMURD de la Cluj-Napoca la București.

Vestea așteptată de românii care stau la bloc. Legea a fost adoptată de Parlament
Vestea așteptată de românii care stau la bloc. Legea a fost adoptată de Parlament

Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă 179/2022 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Vremea rea a făcut prăpăd în Moldova. Zeci de gospodării au fost înghițite de șuvoaie. Avertismentul meteorologilor
Vremea rea a făcut prăpăd în Moldova. Zeci de gospodării au fost înghițite de șuvoaie. Avertismentul meteorologilor

Natura a lovit din nou. Zeci de gospodării din județul Iași au fost înghițite de șuvoaie după ce a plouat necontenit, sub privirile disperate ale oamenilor.

Recomandări
Capitolul la care Joe Biden crede că România și SUA dețin supremația în NATO.
Capitolul la care Joe Biden crede că România și SUA dețin supremația în NATO. "Vom continua să muncim împreună"

"Bine ați revenit la Casa Albă!" - i-a transmis, marți seară, Joe Biden lui Klaus Iohannis, care se află în vizită la Washington pentru a marca 20 de ani de când țara noastră face parte din NATO.

Serul anti-COVID cu care au fost vaccinați sute de mii de români, retras de pe piață. Poate provoca efecte secundare rare
Serul anti-COVID cu care au fost vaccinați sute de mii de români, retras de pe piață. Poate provoca efecte secundare rare

AstraZeneca a anunţat marţi că retrage la nivel mondial vaccinul său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile". În prezent, compania se confruntă cu un proces din cauza efectelor secundare rare.  

Palma dată de SUA Israelului, în plin război cu Hamas. Decizia anti-Netanyahu luată la Washington
Palma dată de SUA Israelului, în plin război cu Hamas. Decizia anti-Netanyahu luată la Washington

Administraţia Biden a oprit săptămâna trecută un transport de arme către Israel, în opoziţie faţă de aparentele demersuri ale israelienilor de a invada oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, a declarat marţi un înalt oficial al administraţiei.