Este România amenințată de Iran, în calitate de aliat al SUA? Ce spun analiștii


Ultimul update: Miercuri 08 Ianuarie 2020 12:17
Data publicarii: Miercuri 08 Ianuarie 2020 12:00
Categorie: Stiri actuale

Analistul militar Iulian Fota este de parere ca atacul Teheranului asupra celor doua baze americane din Irak este un gest cu valoare de simbol pentru iranieni.

Fostul consilier prezidențial crede că riposta iraniană la uciderea generalului Suleimani a fost una calculată și că este puțin probabil să escaladeze...

Recentul atac cu rachete pe care Iranul l-a întreprins împotriva mai multor baze irakiene - asta este de subliniat, împotriva mai multor baze militare irakiene, în primul rând - poate fi privit înainte de orice ca un act de agresiune al Iranului față de Irak.

Eu nu cred că iranienii au avut acceptul autorităților legitime ale Irakului să întreprindă un astfel de atac. E un gest simbolic, poate au vrut să onoreze înmormântarea generalului Soleimani. Probabil că autoritățile iraniene vor să dea și un mesaj de consum intern, o minimă satisfacție populației, să arate că sunt hotărâți să apere interesele iraniene.

Din punct de vedere militar, eu nu mă aștept la evoluții spectaculoase sau evoluții dramatice. Și asta ar însemna evoluții care să producă victime, un număr consistent de victime, de o parte sau de alta.” - a spus analistul militar pentru Știrile Pro TV.

Cât despre o posibilă amenințare militară la adresa României, analistul militar Iulian Fota nu crede că există un risc.

”O amenințare directă împotriva României nu există și cred că România este apărată nu numai de faptul că este membră NATO, dar cred că și statutul nostru de țară europeană ne oferă în acest moment o anume protecție. Nu văd de ce Iranul ar comite un gest necugetat - și sunt, totuși, raționali - amenințând într-un fel sau altul o țară europeană, când cred că au interesul și ei să păstreze deschis acest canal de comunicare cu Uniunea Europeană.

Cred că și pentru militarii români din zonă riscul va fi redus la minim, inclusiv prin repoziționarea lor. cam asta este situația în ce privește România, deocamdată.” - a mai spus el.

Miercuri dimineață, două baze aeriene din Irak, care adăposteau şi militari ai SUA, au fost atacate cu rachete balistice de către Iran.

Nu se ştie sigur în acest moment dacă sunt victime printre soldații americani, dar exploziile au provocat daune materiale şi, potrivit CNN, au rănit mai mulţi irakieni. Pe de altă parte, televiziunea de stat iraniană a anunţat că cel puţin 80 de “terorişti americani” au fost ucişi.

Pe de altă parte, după acest atac, Iranul a ameninţat că va ataca şi “aliaţii Statelor Unite ale Americii” - România fiind unul dintre acești aliați.

 

 

 

 

Fostul vicepreședinte Joe Biden l-a criticat dur pe Trump: „Incompetent periculos”
Ce spune Meleșcanu despre confictul Iran-SUA. Cum ar contribui România
Imagini sfâșietoare de la locul prăbușirii avionului ucrainean în Iran. Ce s-a găsit
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33