Este România amenințată de Iran, în calitate de aliat al SUA? Ce spun analiștii

Ultima actualizare: 08-01-2020 12:17

Analistul militar Iulian Fota este de parere ca atacul Teheranului asupra celor doua baze americane din Irak este un gest cu valoare de simbol pentru iranieni.

Fostul consilier prezidențial crede că riposta iraniană la uciderea generalului Suleimani a fost una calculată și că este puțin probabil să escaladeze...

Recentul atac cu rachete pe care Iranul l-a întreprins împotriva mai multor baze irakiene - asta este de subliniat, împotriva mai multor baze militare irakiene, în primul rând - poate fi privit înainte de orice ca un act de agresiune al Iranului față de Irak.

Eu nu cred că iranienii au avut acceptul autorităților legitime ale Irakului să întreprindă un astfel de atac. E un gest simbolic, poate au vrut să onoreze înmormântarea generalului Soleimani. Probabil că autoritățile iraniene vor să dea și un mesaj de consum intern, o minimă satisfacție populației, să arate că sunt hotărâți să apere interesele iraniene.

Din punct de vedere militar, eu nu mă aștept la evoluții spectaculoase sau evoluții dramatice. Și asta ar însemna evoluții care să producă victime, un număr consistent de victime, de o parte sau de alta.” - a spus analistul militar pentru Știrile Pro TV.

Cât despre o posibilă amenințare militară la adresa României, analistul militar Iulian Fota nu crede că există un risc.

”O amenințare directă împotriva României nu există și cred că România este apărată nu numai de faptul că este membră NATO, dar cred că și statutul nostru de țară europeană ne oferă în acest moment o anume protecție. Nu văd de ce Iranul ar comite un gest necugetat - și sunt, totuși, raționali - amenințând într-un fel sau altul o țară europeană, când cred că au interesul și ei să păstreze deschis acest canal de comunicare cu Uniunea Europeană.

Cred că și pentru militarii români din zonă riscul va fi redus la minim, inclusiv prin repoziționarea lor. cam asta este situația în ce privește România, deocamdată.” - a mai spus el.

Miercuri dimineață, două baze aeriene din Irak, care adăposteau şi militari ai SUA, au fost atacate cu rachete balistice de către Iran.

Nu se ştie sigur în acest moment dacă sunt victime printre soldații americani, dar exploziile au provocat daune materiale şi, potrivit CNN, au rănit mai mulţi irakieni. Pe de altă parte, televiziunea de stat iraniană a anunţat că cel puţin 80 de “terorişti americani” au fost ucişi.

Pe de altă parte, după acest atac, Iranul a ameninţat că va ataca şi “aliaţii Statelor Unite ale Americii” - România fiind unul dintre acești aliați.

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO