Esecul statului roman in lupta cu infractorii milionari. De ce nu a reusit ANAF sa recupereze din prejudicii pana in 2015
STATUL DE PLATA, partea II. Ca cetateni suntem obligati sa respectam legile, sa ne achitam taxele si impozitele, sa respectam regulile comunitatii.
Dar cum respecta functionarii statului legile, cum se implica ei pentru a crea un mediu sanatos de viata si a da exemple atunci cand infractorii sfideaza legea?
Zeci de milionari din topurile facute de-a lungul timpului au fost condamnati cu sentinte ce prevedeau si recuperarea produselor infractiunilor. Si cu toate acestea, atunci cand a fost vorba de executare, ANAF-ul nu a mai gasit bani in conturi sau bunuri pe numele lor si asta pentru ca de multe ori Fiscul habar n-avea cat si ce sa recupereze.
S-a creat o structura speciala care sa adune si sa valorifice deciziile instantelor si o aplicatie informatica Monitor SP, Sentinte Penale.
Ion Damian: "Fiind raspandite in 40 de judete a trebuit sa fie introduce intr-o singura baza de date. Lucru care n-a fost deloc usor si nici acum nu suntem convinsi ca suntem la zi cu el. Nu numai prin numarul lor, ci si prin acuratetea datelor introduce. E posibil ca unele titluri sa fie dublate."
Gelu Trandafir: "Codul de procedura fiscala nu face distinctive intre persoanele care sunt condamnate definitive si care pot sa fie, trebuie sa fie deposedate de bunuri in urma unor sentinte ale instantelor si un contribuabil care este ajuns la ananghie si trebuie sa-si plateasca darile catre stat. Si aici nu vorbim doar despre coruptie, vorbim si de crima organizata, oameni care au scos bani din trafic de droguri, din prostitutie si asa mai departe."
Gelu Diaconu: "As spune ca nu a existat o preocupare speciala, pentru ca nu trebuie sa scoatem cel putin din perspectiva Anafului aceasta chestiune din contextual general. ANAF-ul este o institutie cu responsabilitati care tin de alimentarea zilnica a bugetului statului, asta este principalul scop pentru care exista ca entitate de sine statatoare. Sigur ca recuperarea prejudiciilor din infractiuni este o chestiune importanta, numai ca raportata la misiunea principala, ea a fost din pacate neglijata. Raspunsul ca sa nu-l ocolesc in cuvinte este ca nu a existat o preocupare adecvata pana la momentul 2015".
Infiintarea Directiei de "Cazuri speciale" la nivelul ANAF-ului este un plus, dar pare o picatura intr-un ocean.
Noul ministru al justitiei Tudorel Toader este un jongleor al exprimarii si al fentelor lingvistice.
Reporter: D-le ministru vi se pare ca exista o justitie sociala in Romania in conditiile in care bunurile de la infractori nu se recupereaza, in timp ce contribuabilul este taxat normal de catre autoritatile fiscal din Romania?
Tudorel Toader: "Va voi raspunde ca da, exista. Problema este la ce nivel este structurata, la ce nivel este amenajata, cat de bine sunt respectate dispozitiile legale. Stiti cum e, intrebarea dvs e ca la statul de drept. Ea exista si la noi, si la americani si la frantuji si la chinezi exista stat de drept, si in Coreea de Nord exista stat de drept. Sigur ca da, numai ca el depinde de la un nivel de structurare la altul.
Deci exista, dar in niste parametrii imbunatatiti, de exemplu de la niste infractori cu sentinte definitive nu se recupereaza de la ei, desi poate au bani in conturi."
Vointa de recuperare a prejudiciilor de catre guvern se vede prin sprijinul dat ANAF-ului. Aceasta este una dintre putinele institutii in care fondurile de personal au fost ajustate.
Ion Damian: "Cand a fost creata directia a fost luat in calcul un stoc din trecut de 3000 de dosare. Si ce va intra de acum incolo. Noi stiam ca activitatea parchetelor a fost foarte intensa in ultimul timp, in ultimii 3 ani de zile si ca vom avea oricum mult mai multe titluri. Dar nimeni nu se astepta sa fie 24.000 de titluri numai din trecut. "
Nimeni nu stie exact cat a pierdut, cu cat a fost prejudiciat statul roman, cu atat mai mult cu cat cele 7 miliarde se refera doar la ultimii ani, pentru ca daca nu s-a inceput executarea datoriei printr-o somatie, prejudiciul se prescrie.
Ion Damian: "Normal ar fi sa ne indreptam spre dosarele in care mai putem recupera ceva, dar noi trebuie sa lucram in toate, sa nu se prescrie. Ca astea sunt constrangerile.
Reporter: "Sumele acestea se prescriu?"
Ion Damian: "Pai se prescriu daca nu intervin forme de executare se prescriu, iar noi trebuie sa avem grija sa nu se prescrie vreun dosar. Pai devin creante fiscale, fiind creante bugetare sunt echivalente creantelor fiscal si ganditi-va ca lucram sub o presiune teribila. Eu nu vorbesc intamplator de numarul de oameni pe care-I avem si de presiunea care se pune pe noi."
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, Romania te iubesc, recuperare, prejudiciu,
Dată publicare:
09-04-2017 19:03