Dosarul retrocedarilor din cadrul ANRP, cu prejudiciu de 98 de milioane de lei, va fi retrimis la DNA

07-03-2017 20:49


Ioan Oltean

Inalta Curte de casatie si Justitie a decis marti sa retrimita la DNA rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata fostul deputat Ioan Oltean, omul de afaceri Mihai Rotaru si alti membri ai comisiei de retrocedari din cadrul ANRP.

Acestia erau judecati pentru crearea unui prejudiciu de 98 milioane de lei, relateaza News.ro.

"Restituie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei, cauza privind pe inculpatii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Alexandru Lacramioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan, Negurici Sergiu, Diacomatu Sergiu, Marko Attila Gabor si Rotaru Mihai, trimisi in judecata prin rechizitoriul nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta din camera de consiliu, astazi 7 martie 2017”, se arata in decizia instantei.

Hotararea definitiva vine dupa ce, pe 2 februarie 2017, un alt complet de judecata a constatat nereguli in rechizitoriu si a dispus remedierea lor.

"Constata neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei, in ceea ce priveste descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatilor Dumitrean Crinuta Nicoleta, Alexandru Lacramioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan si Negurici Sergiu. In termen de 5 zile de la comunicarea prezentei incheieri motivate, procurorul va remedia neregularitatile actului de sesizare. Mentine celelalte dispozitii ale incheierii contestate”, se arata in minuta instantei.

Procurorii DNA au trimis dosarul la instanta in 28 iulie 2016. Pana in 5 octombrie 2016, cauza a fost in procedura de camera preliminara. Judecatorul de camera preliminara a stabilit ca poate fi inceputa judecata pe fond, respingand atunci ca neintemeiate cererile si exceptiile formulate de Crinuta Dumitrean, Ioan Oltean, Catalin Teodorescu, Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Negurici si Mihai Rotaru.

Anchetatorii au aratat in rechizitoriu ca, in 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumparat cu 750.000 de euro drepturile litigioase pe care o persoana le detinea asupra unui teren de 61.857 de metri patrati, in municipiul Pitesti. Persoana respectiva ar fi vandut aceste drepturi dupa ce, timp de opt ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate.

Dupa doar cateva luni, la 17 iunie 2010, fostul presedinte al Agentiei Nationale de Restituire a Proprietatilor Crinuta Dumitrean, vicepresedintii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor Sergiu Diacomatu si Catalin Teodorescu, precum si Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Gabor Attila Marko, membri ai aceleiasi comisii, au aprobat in regim de urgenta raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru, mai aratau procurorii.

"Membrii comisiei au fost sprijiniti in demersul lor infractional si de inculpatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuta", au sustinut procurorii in rechizitoriu.

Terenul in cauza a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori fata de pretul real), suma cu care Ministerul Finantelor Publice a comunicat ca se constituie parte civila.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multor parti sociale si actiuni detinute la diverse firme de Mihai Rotaru, Catalin Teodorescu, Sergiu Negurici, Segiu Diacomatu, Lacramioara Alexandru si Gabor Attila Marko, precum si pe mai multor imobile ce apartin inculpatilor.

Dupa trimiterea dosarului in judecata, procurorii au continuat cercetarile in cazul lui Ioan Oltean si Mihai Rotaru, intr-o noua cauza in care sunt suspectati de trafic de influenta si, respectiv, cumparare de influenta.

Procurorii au aratat ca noul dosar s-a format deoarece nu a fost posibila finalizarea urmaririi penale, avand in vedere comisiile rogatorii dispuse in cauza si imposibilitatea de administrare a tuturor probelor.

In dosarul ramas in cercetare la DNA, exista un denunt facut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, care spune ca, in 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin soferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor ca, in perioada dinaintea Pastelui 2010, in curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit “un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai”.

Alexandrescu ar fi facut denuntul cand era in penitenciar si executa o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare pentru fapte de coruptie legate de despagubiri de la ANRP, in iunie 2015 fiind eliberat conditionat.

Legat de acest denunt, Ioan Oltean spunea ca nu il cunoaste pe fostul preot, ca nu a fost niciodata la biserica din Chitila, iar declaratiile acestuia sunt contradictorii si nu sunt confirmate de nicio alta proba.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO