Firmele care și-au trimis angajații să lucreze de acasă din cauza epidemiei de coronavirus
Există și companii care s-au adaptat rapid la provocările actuale și își realizează mare parte din activitate cu ajutorul internetului.
Pentru a scăpa de aglomerația din clădirile de birouri, unele firme și-au lăsat angajații să lucreze de acasă. Vorbim despre companiile din IT, în special, dar și din alte domenii, inclusiv instituții publice. În plus, ca să evite cozile la pașapoarte și permise auto, oficialii au anunțat că pot merge la ghișee doar cei cu programare online.
Cursanții unui studio de dans au plătit deja module de trei sau șase luni, și ca să se simtă în siguranță, pot exersa de la distanță.
Reprezentanta unui studio de dans: „Putem să oferim participanților noștri opțiunea de a se conecta de acasă și de a comunica activ cu instructorul, de a face exerciții, timp în care instructorul poate la rândul lui fie să fie singur în sală, fie acasă, într-un spațiu din care își poate coordona grupul, poate interacționa cu ei, participanții pot vorbi între ei. Modul în care predarea se face se schimbă un pic, e mai degrabă descriptiv.”
Și în marile companii de IT, ori comunicare, activitatea s-a mutat în mare parte în online. Și nu doar atât.
Brand manager companie IT: „În primă instanță s-au interzis deplasările atât interne, cât și externe. Mai avem restrângerea activității pe partea de recrutare, unde toate interviurile vor avea loc online, prin telefon sau pe platformele de specialitate.”
Expert în Protecția Muncii: „Ce se poate face în cazurile acestea este flexibilizarea programului, astfel încât să nu îmi aduc oamenii la orele de vârf în mijloacele de transport în comun, eventual să fac program de o zi da, una nu la muncă, astfel încât să reduc riscul de infectare.”
Cererea de programe speciale prin care angajații pot lucra de la distanță a crescut cu 20% în ultimele zile, potrivit unei companii de profil care le oferă acum în mod gratuit.
Reprezentantul unei companii IT: „În spirit de solidaritate în acest moment, producătorii pe de o parte, Microsoft, Cisco, Google și alții au pus la dispoziție licențele în mod gratuit pe o perioadă limitată de timp, iar noi punem serviciile și în acest mod companiile pot folosi gratuit asemenea servicii.”
Și instituțiile încearcă să-și lase o parte dintre angajați să lucreze acasă. De exemplu, Primăria Iași.
Mihai Chirică, primar Iași: „Vom avea foarte multe absențe. Mulți dintre părinți vor sta acasă cu copiii lor în această perioadă. Cei care vor putea lucra de la distanță le-am zis să vină cu această propunere, mai puțin cei care au un contact direct cu cetățenii și vor trebui să stea în acest contact și în special pe serviciile de informatizare, se poate face asistență de la distanță.”
Direcțiile de Protecție a Copilului au impus restricții atât angajaților, cât și beneficiarilor.
Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: „În centrele de plasament și centrele de serviciile sociale, vizitele au fost suspendate, beneficiarii nu mai au voie să iasă în oraș, asistenții maternali vor fi monitorizați de personal telefonic sau online. În măsura în care vom constata că sunt servicii sau birouri unde activitatea se poate susține și la domiciliu, ne vom gândi și la această posibilitate.”
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că de miercuri vor putea merge la sediile direcțiilor de pașapoarte și permise auto doar cei care și-au făcut programare. Așa că dacă trebuie să dați examen pentru permis ori să obțineți pașaportul, trebuie să vă programați online sau prin telefon. Oficialii vor să extindă măsura și pentru eliberarea buletinelor.
Instituții ca ANAF și Casa de Pensii, cer ca oamenii să nu mai vină fizic să ceară documente ori să plătească taxe, ci să interacționeze telefonic sau prin e-mail cu angajații lor și să facă plăți online.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!