Epava distrugătorului american „Sammy B” a fost descoperită la cea mai mare adâncime de până acum. VIDEO și GALERIE FOTO
Un distrugător american scufundat în Al Doilea Război Mondial de flota japoneză în timpul celei mai mari bătălii navale din Filipine a devenit epava aflată la cea mai mare adâncime care a fost descoperită vreodată.
Nava USS Samuel B Roberts, cunoscută sub numele de „Sammy B”, a fost identificată săptămâna trecută la o adâncime de aproximativ 7.000 de metri, ruptă în două, potrivit The Guardian.
Astfel, „Sammy B” a depășit recordul deținut anterior de USS Johnston, epava descoperită anul trecută în Marea Filipinelor, la o adâncime de aproximativ 6.500 de metri.
Part of the dive on the Sammy B. It appears her bow hit the seafloor with some force, causing some buckling. Her stern also separated about 5 meters on impact, but the whole wreck was together. This small ship took on the finest of the Japanese Navy, fighting them to the end. pic.twitter.com/fvi6uB0xUQ
— Victor Vescovo (@VictorVescovo) June 24, 2022
Ambele descoperiri au fost făcute de exploratorul american Victor Vescovo, fondatorul companiei Caladan Oceanic Expeditions din Dallas, SUA.
„A fost o onoare extraordinară să găsesc această navă incredibil de faimoasă și, făcând acest lucru, am șansa de a retransmite povestea de eroism și datorie față de cei care nu știu despre navă și despre sacrificiul echipajului ei,” Vescovo, un fost comandant al Marinei, a spus într-o declarație.
Sammy B a luat parte la Bătălia de pe Samar, faza finală a bătăliei de la Golful Leyte din octombrie 1944, în care marina imperială japoneză a suferit cea mai mare pierdere de nave și nu a reușit să disloce forțele americane din Leyte, pe care le-au invadat mai devreme ca parte a eliberării Filipinelor.
USS Samuel B. Roberts (DE-413) has been discovered 22,600 under the Pacific, making it the deepest wreck ever IDed. The Sammy B became known as the "destroyer escort that fought like a battleship" for putting up a fierce fight before being sunk during the Battle off Samar in 1944 pic.twitter.com/vxogUySzK8
— U.S. Naval Institute (@NavalInstitute) June 24, 2022
Conform unor înregistrări, distrugătorul a dezactivat un crucișător greu japonez cu o torpilă și a avariat semnificativ o alta. După ce și-a pierdut aproape toată muniția, a fost lovită serios de nava de război Yamato și s-a scufundat. Dintr-un echipaj de 224 de oameni, 89 au murit și 120 au fost salvați, inclusiv căpitanul Robert Copeland.
Potrivit lui Samuel Cox, un amiral în retragere și istoric naval, Copeland a declarat că nu a existat „o onoare mai mare” decât să-i fi condus pe oamenii care au dat dovadă de un curaj incredibil să intre în luptă împotriva unor șanse copleșitoare, de la care supraviețuirea nu se putea aștepta.
„Acest loc este un mormânt de război sfințit și servește să le reamintească tuturor americanilor de marele cost suportat de generațiile anterioare pentru libertatea pe care o considerăm de la sine înțeleasă astăzi,” a spus Cox într-un comunicat.
Exploratorii au spus că până la descoperire, înregistrările istorice ale locului în care se afla epava nu erau foarte exacte. Căutarea a implicat utilizarea celui mai profund sonar cu scanare laterală instalat și operat vreodată pe un submarin, cu mult peste limitările comerciale standard de 6.000 de metri, a spus Eyos.