Englezii incendiază stâlpii 5G, din cauza teoriilor care susţin că aceștia răspândesc COVID-19
Mai multe antene 5G din Marea Britanie au fost incendiate în ultimele zile, după ce a apărut informaţia conform căreia tehnologia 5G ar răspândi virusul COVID-19.
În ultima săptămână, cel puţin şapte antene de comunicaţii au fost incendiate în Marea Britanie, cel puţin patru dintre incidente fiind înregistrate în weekend.
Poliţia investighează în prezent incidentele. Pista pe care merg investigatorii este că, manipulaţi de informaţiile false din mediul online, de presa tabloidă şi de unele posturi radio, care susţin că tehnologia 5G răspândeşte COVID-19, anumiţi britanici au dat pur şi simplu foc antenelor de comunicaţii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cum oamenii nu ştiu să facă distincţia între tipurile de antene, acestea au fost vizate fără discriminare, unele dintre antenele incendiate neavând legătură cu 5G.
Motivaţi de fake news, unii britanici s-au organizat în grupuri de Facebook pentru a da foc antenelor 5G. Cu întârziere, Facebook a eliminat un astfel de grup, după ce i-a fost raportat în urmă cu mai multe zile.
Youtube a anunţat că va elimina filmările care susţin că tehnologia 5G contribuie la răspândirea COVID-19, dar nu va face acelaşi lucru cu alte teorii conspiraţioniste legate de 5G, care nu sunt legate de coronavirus. Pe acestea din urmă, Youtube le consideră la graniţa conţinutului valid.
Experţii nu exclud ca în spatele acestei campanii de dezinformare să se afle Rusia, care a mai derulat astfel de campanii în trecut, legate de 5G.
În ceea ce privește pericolul reprezentat de rețelele 5G pentru sănătatea oamenilor, Ministerul Sănătății din România a emis un document prin intermediul căruia clarifică anumite aspecte.
„Se așteaptă ca rețelele 5G să aibă niveluri similare sau mai scăzute de emisie decât rețelele 4G. În combinație cu 4G, este posibilă o creștere cumulată modestă în zonele dense, cu mult sub limitele recomandate în UE și implicit sub limitele din România”, conform Ministerului Sănătății.