Elevii români vor studia istoria evreilor. Ambasadorul Israelului la București: „Ne confruntăm cu sentimente de naționalism”
O parte dintre români încă se raportează negativ față de comunitatea evreiască de la noi, demonstrează un studiu realizat la cererea Guvernului României.
Aproape 20% dintre repondenți sunt reticienți la ideea prezenței permanente a comunității evreiești în România, iar 30% dintre aceștia cred că ar trebui să fie limitat accesul evreilor în anumite profesii.
De aceea, Guvernul României a demarat anul trecut o strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.
Luni seară, ambasada Germaniei şi ambasada Statului Israel în România, împreună cu Fundația „Magna cum Laude-Reut”, au lansat un volum dedicat istoriei de 1.700 de ani a evreilor în Germania şi Europa Centrală.
Guvernul Federal German a declarat anul trecut ca fiind „Anul dedicat combaterii antisemitismului și extremismului”.
Ambasadorul Israelului la București: „Trebuie să promovăm toleranța”
David Gebauer, Ambasadorul Statului Israel la București: „Astăzi când ne confruntăm cu sentimente de naționalism… trebuie să promovăm toleranța.”
La evenimentul organizat de Fundația Magna cum Laude-Reut, cu sprijinul Fundației M&V Schmidt, a fost lansat volumul „Copacul cu rădăcini de 1.700 de ani. O istorie a evreilor în Germania și în Europa Centrală”.
Elevi și studenți din peste 80 de localități din țară au contribuit la acest proiect şi în România - alături de personalități marcante din comunitatea evreiască.
Tova Ben Nun-Cherbis, fondatoarea fundației Magna cum Laude-Reut: „În carte sunt valoroase și emoționante mărturii ale existenţei evreieşti din toată Europa centrală”.
Un studiu realizat la cererea Guvernului a arătat ostilitatea unor români față de evrei
Un studiu realizat la cererea Guvernului arată că în societatea romȃnească există un potențial de ostilitate față de evrei.
Pentru a reduce propagarea fenomenelor antisemite în societate, elevii de liceu și din școlile profesionale vor studia din 2023 disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”.
Legea privind introducerea acestei materii a fost promulgată încă din 2021. Iar unul din inițiatorii ei a fost ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Cîmpeanu: „Tânăra generaţie este interesată de istorie pentru a nu repeta greşelile”
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației: „Elementul central al acestei legi este studiul istoriei Holocaustului, schimbarea de statut de la opțional la parte a trunchiului comun. Tânăra generaţie este interesată de istorie pentru a nu repeta greşelile... never again.”
Și Comisia Europeană a demarat anul trecut o strategie privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești.
CITEȘTE ȘI: Madonna, apariție spectaculoasă alături de fiul ei de 16 ani, la un meci de box. GALERIE FOTO
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, romani, elevi, holocaust, istorie, evrei, antisemitism,
Dată publicare:
31-05-2022 07:48