Elena Udrea, cercetata sub control judiciar pe cautiune pentru luare de mita. Suma URIASA pe care trebuie sa o depuna
Elena Udrea este urmarita oficial pentru noi acuzatii de luare de mita. Fostul ministru al Turismului a petrecut ore in sir la sediul DNA, unde a si povestit ca a auzit ca i se pregateste o celula.
UPDATE ORA 20:00 - Elena Udrea este cercetata sub control judiciar pe cautiune, fiind stabilita suma de 5 milioane lei, a informat DNA. Citeste mai multe AICI
Elena Udrea a mers dimineata la DNA, ca sa afle ca este oficial pusa sub urmarire penala, dar si pentru o declaratie prin care l-a recuzat pe procuror. Asa ca a urmat o pauza de cateva ore, dupa care fostul ministru a aflat ca anchetatorul pe care l-a refuzat ramane.
Elena Udrea este banuita, pe de o parte, ca si-ar fi insusit vila Sabarel, din Eforie, care a apartinut Ministerului Turismului, folosindu-se de interpusi, iar pe de alta, ca ar fi primit mita de la Bogdan Buzaianu, unul dintre jucatorii de pe piata de energie, ca sa il ajute sa isi prelungeasca afacerile de miliarde de euro cu statul. Elena Udrea a negat ambele acuzatii.
Procurorii au incercat sa obtina aviz favorabil atat pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, cat si pentru retinerea si aretarea ei. Parlamentarii au votat pentru ancheta, insa s-au opus arestului.
Elena Udrea, sub control judiciar pe cautiune; suma stabilita - 5 milioane de lei
Fostul ministru al Dezvoltarii Elena Udrea este cercetata sub control judiciar pe cautiune, fiind stabilita suma de 5 milioane lei, a informat DNA. Potrivit unor surse judiciare, masura a fost luata dupa ce Parlamentul nu a incuviintat arestarea preventiva, iar controlul judiciar pe cautiune este urmatoarea masura raportat la gravitatea faptei.
"Luand cunostinta de rezultatele supunerii la vot, de catre plenul Camerei Deputatilor, la 28 octombrie, a cererilor transmise de DNA (cerere de incuviintare a urmarii penale, de retinere si de arestare preventiva), procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe cautiune (5.000.000 lei) fata de inculpata Elena Udrea, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, care a indeplinit, succesiv, in perioada decembrie 2008 - februarie 2012, functiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului. (...) Inculpatei Udrea i se atrage atentia ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava", se arata intr-un comunicat al DNA postat vineri seara pe site-ul DNA.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Elena Udrea trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemata; sa informeze cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la organul de politie desemnat, conform programului de supraveghere sau ori de cate ori este chemata; sa nu paraseasca municipiul Bucuresti decat cu incuviintarea prealabila a procurorului; sa nu se apropie de ceilalti participanti la comiterea infractiunii si martori si sa nu comunice cu acestia, direct sau indirect, pe nicio cale.
''Inculpatei Udrea i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive", mai precizeaza DNA.
Elena Udrea, mentioneaza sursa citata, va depune o cautiune in valoare de 5 milioane lei, care va fi consemnata pe numele acesteia la dispozitia DNA prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei respective, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie.
Masura dispusa de procuror poate fi atacata, insa, intr-o decizie, ICCJ arata ca prevederile legale nu instituie si posibilitatea de contestare a cuantumului cautiunii, fixarea cautiunii fiind atributul suveran al organului judiciar competent.
Fostul ministru Elena Udrea a declarat, vineri seara, la iesirea de la DNA, ca i s-a inmanat o citatie pentru un alt dosar si ca se considera o persoana persecutata, anuntand ca va face sesizari tuturor ambasadelor din Romania si tuturor institutiilor internationale care se ocupa de drepturile omului.
"Ca sa vedeti ca nu sunt paranoica. Surpriza! In timp ce nu se terminasera actele de procedura in dosarul acesta, mi s-a inmanat o alta citatie pentru un alt dosar. Cred ca la DNA trebuie sa se infiinteze sectia de urmarire penala a Elenei Udrea si asta i-am si spus doamnei procuror. Este evident ca sunt o tinta pentru DNA si din acest moment ma consider o persoana persecutata si voi face sesizari tuturor ambasadelor din Romania si tuturor institutiilor internationale care se ocupa de drepturile omului", a afirmat Udrea.
"In acest dosar s-a dispus masura controlului judiciar pe cautiune. Cautiunea este record in Romania. Nu s-a mai intamplat sa fie cineva pus sub control judiciar pentru o cautiune de cinci milioane de lei, in conditiile in care tot DNA mi-a sechestrat toate bunurile pe care le am, toate conturile, toate bunurile mobile, imobile, cu obligatia sa depun aceasta cautiune in termen de cinci zile, trei fiind de weekend. Spuneti-mi daca vi se pare ca nu este o vanatoare a Elenei Udrea. Este fara precedent in Romania ce se intampla. Daca nu, se va dispune, desigur, se va cere o masura mai grea impotriva mea", a mai spus Udrea.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, procurori, elena udrea, dosar, acuzatii, cătușe, Bogdan Buzăianu,
Dată publicare:
30-10-2015 10:27