Puterea si Opozitia se cearta pe bile. Votul privind arestarea Elenei Udrea a fost gresit, dar corect ca procedura

×
Codul embed a fost copiat

Scandal in Parlamentul Romaniei dupa ce deputatii au scapat-o pe Elena Udrea de arest in urma unui vot cu multe semne de intrebare.

Membrii Camerei au fost de acord doar ca Udrea sa fie anchetata si retinuta, eventual pentru 24 de ore, insa nu si arestata. Liberalii cer reluarea votului, pe motiv ca procedura nu s-a desfasurat corect si pun ca puterea a vrut sa o salveze de la arestare pe fosta sefa de la Turism. PNL acuza "cardasia" dintre PSD, UNPR si ALDE, in timp ce puterea spune ca votul a avut loc potrivit regulamentelor.

Ludovic Orban, deputat PNL: “Obstructionarea justitiei, respingerea solicitarilor formulate de justitie intotdeauna au fost facute de majoritatea guvernamentala, de PSD, UNPR, ALDE, care si ieri au impiedicat aprobarea cererii de arestare preventiva a Elenei Udrea”.

Joi, parlamentarii se cearta asupra deciziei luata cu o zi inainte. PSD vrea sa stie cine a avut ideea procedurii, iar Comisia Juridica spune totul a pornit de la conducerea Camerei. Se dezbate si daca votul a fost corect sau nu.

Liderul PSD spunea miercuri seara ca nu s-a procedat bine si ca aceasta procedura nu se va repeta, dar unii parlamentari spun ca, din moment ce o solicitare venita din partea Ministerului Justitiei, sustine doua cereri – retinerea si arestarea – trebuie sa fie doua voturi. Liberalii au cautat in regulament articolele care sa permita contestarea si repetarea votului, dar nu le-au gasit.

Citește și
Elena Udrea dosar vila Eforie
Elena Udrea a stat 7 ore in Parlament pentru a-si citi noul dosar de coruptie. Cine a denuntat-o pe fosta sefa a Turismului
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, deputatul UNPR Eugen Nicolicea, sustinea joi ca votul a fost regulamentar: "Cererea avea doua capete, una cu privire la arestare si una pentru retinere. Daca s-ar fi votat impreuna ar fi existat imposibilitatea deputatului care dorea doar una dintre ele sa o aprobe, sa voteze. Bilele nu le poti taia in doua. Deci nu putea sa voteze simultan si cererea de arestare si cererea de retinere. Poate ca cineva voia sa zica 'da' pentru arestare si 'nu' pentru retinere sau invers. (...) Votul este regulamentar. Liberalii probabil ca cer reluarea lui invocand neregularitati sau ca acest rezultat este viciat, dar pentru a face acest lucru trebuie sa aduca si dovezi", a declarat Nicolicea, joi, la Senat.

Nicolicea a adaugat ca, desi a fost exprimat un vot dublu pentru o singura cerere a Justitiei, procedura a fost corecta.

"Nu stiu daca este pentru prima data (cand se da un vot dublu pentru o singura cerere - n.r.), dar este corect. Imaginati-va ca ar fi fost si un al treilea capat de cerere pentru perchezitie. Ce se intampla daca cineva era de acord cu arestarea si retinerea, dar nu era de acord cu perchezitia? Nu poti sa imparti bila in trei. Este o masura corecta aceasta", a explicat ministrul.

Partidul National Liberal a trasnsmis un comunicat de presa in care acuza "majoritatea parlamentara controlata de PSD" ca trebuie "sa-si asume votul anti-Justitie in cazul Udrea."

"Am vazut, astazi, cum majoritatea parlamentara controlata de PSD a facut tot posibilul sa blocheze solicitarile venite din partea Justitiei, fapt evidentiat de ”rezultatul” votului.

Partidul National Liberal este in minoritate in Parlament. Oricat ne-am dori, nu putem impune cum sa voteze majoritatea. Cu toate ca este minoritar, Partidul National Liberal a ramas consecvent conduitei de a nu se opune cererilor Justitiei, indiferent de numele sau apartenenta politica a persoanei in cauza.

In acest sens, nu ne vom opune reluarii procedurilor de vot in cazul Udrea, daca se va ajunge la concluzia ca exista aceasta posibilitate" - afirma liberalii.

La randul sau, tostul presedinte Traian Basescu, un aliat al Elenei Udrea, a comentat, miercuri, votul parlamentarilor, afirmand ca acesta reprezinta "o invitatie la o oarecare decenta" in conditiile in care este vorba de o femeie care a fost arestata in mai multe randuri.

"Probabil si majoritatii parlamentarilor li s-a parut prea mult. A fost arestata o data cu votul Parlamentului, pe urma, intr-o singura zi, dupa ce a facut niste declaratii legate de SRI, de DNA, i s-au cerut trei arestari si acum urmatoarea si probabil ca vor mai urma, nu-mi dau seama. (...) Cred ca s-au uitat si la celalalt aspect. Parca e prea mult pentru o femeie, sa o tot trimiti inainte de a fi judecata, sa o tii la beci, ca la 'beciul domnesc', ca la Targsor.

Cred ca aici a fost judecata parlamentarilor, si nu neaparat o tentativa de a infrunta justitia, pentru ca ei au dat semnalul justitiei prin votul pentru retinere. (...) Au spus: 'Ok, vreti sa o arestati, e femeie, sunteti la a patra solicitare sau a cincea de arestare, uite, va dam o zi, dar e prea mult pentru o femeie'. Cred a fost un mesaj, as spune o invitatie la o oarecare decenta", a declarat Basescu, potrivit Agerpres, care citeaza B1 TV.

In opinia sa, parlamentarii nu au confundat urnele, iar votul reprezinta o majoritatii parlamentare.

"Cred ca li s-au parut prea mult parlamentarilor. Daca ar fi fost la a doua solicitare, probabil ca o executau fara sa clipeasca, pentru ca Elena Udrea e departe de a fi un politician simpatizat de parlamentari", a adaugat fostul sef al statului.

Miercuri, plenul Camerei Deputatilor a admis cererile Justitiei privind urmarirea penala si incuviintarea retinerii Elenei Udrea, in timp ce pentru arestarea preventiva nu s-a intrunit numarul necesar de voturi.

Votul a fost unul secret cu bile, iar in sala in care s-au rasturnat urnele si s-au facut calculele a fost scandal mare. Asta desi PNL si PSD le-au cerut deputatilor lor sa voteze in favoarea cererilor DNA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Elena Udrea poate fi retinuta, dar NU si arestata. Circul cu bilele din Parlament a dus la un rezultat inexplicabil
Elena Udrea poate fi retinuta, dar NU si arestata. Circul cu bilele din Parlament a dus la un rezultat inexplicabil

Deputatii au scapat-o pe Elena Udrea de arest, in noul dosar de coruptie instrumentat de procurori.

Elena Udrea a stat 7 ore in Parlament pentru a-si citi noul dosar de coruptie. Cine a denuntat-o pe fosta sefa a Turismului
Elena Udrea a stat 7 ore in Parlament pentru a-si citi noul dosar de coruptie. Cine a denuntat-o pe fosta sefa a Turismului

Sapte ore a stat Elena Udrea in Parlament, pentru a citi cele doua mii de pagini ale noului sau dosar de coruptie.

Cum explica Elena Udrea povestea celor 5 mil. dolari de la unul dintre
Cum explica Elena Udrea povestea celor 5 mil. dolari de la unul dintre "baietii destepti" din energie

Noul dosar al Elenei Udrea, in care e acuzata ca ar fi luat mita 5 milioane de dolari, a ajuns la Camera Deputatilor. Comisia juridica va analiza cererea DNA de a incuviinta cercetarea, retinerea si arestarea preventiva a fostului ministru al Turismului.

Recomandări
Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici
Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden. Șeful statului este la Washington într-o scurtă vizită, pentru a marca 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Facturile la gaze pentru lunile martie și aprilie sunt cu până la 20% mai mici față de plafonul stabilit de autorități
Facturile la gaze pentru lunile martie și aprilie sunt cu până la 20% mai mici față de plafonul stabilit de autorități

După o iarnă blândă, facturile la gaze arată mai bine în această primăvară. Mai mulți furnizori și-au anunțat clienții că pentru martie și aprilie prețurile sunt cu până la 20% mai mici față de plafonul stabilit de autorități.