Cum va fi de fapt iarna. Meteorologii vorbesc despre recorduri şi "criză climatică"


Ultimul update: Marti 19 Noiembrie 2019 20:09
Data publicarii: Marti 19 Noiembrie 2019 20:09
Categorie: Stiri actuale

După o toamnă chiar prea frumoasă, meteorologii spun că ar trebui să ne așteptăm la răciri bruște și fenomene extreme, cu ger și viscol.

Totuși, în următoarele săptămâni, temperaturile medii se anunță mai mari decât ar fi normal, iar 2019 are mari șanse să fie unul dintre cei mai călduroși ani, de când se fac măsurători.

Pentru că această toamnă a semănat mai degrabă cu o vară întârziată și iarna ar urma să vină mai târziu, spre primăvară. Dar și când va veni, ar trebui să fim pregătiți, spun meteorologii.

Elena Mateescu, ANM: „În fiecare an discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust, dar o iarnă normală în România aduce perioade de vreme severă.”

Roxana Bojariu, ANM: „Suntem într-o criză climatică. Trebuie să ne așteptăm la recorduri de toate tipurile. Nu sunt fenomene noi, dar sunt mult mai intense, pentru că în sistem avem mai multă căldură, mai multă umiditate, datorită încălzirii globale și aceste cantități sporite de energie sunt circulate și ceea ce însemna, să zicem, un episod de viscol acum câteva decenii, avem acum mult mai sever, chiar dacă e limitat în timp și chiar dacă per total avem o tendință de creștere a temperaturilor iarna. ”

Din cauza temperaturilor ridicate, ar putea fi cea mai călduroasă lună noiembrie din istoria măsurătorilor meteorologice. Din fericire, în următoarele săptămâni sunt anunțate precipitații care vor salva culturile agricole.

Iar la finalul anului am putea asista la un nou la un nou record, după ce 2018 a fost al treilea cel mai călduros an din 1900 și până în prezent.

Dacă în aceaste zile avem cu 7 grade în plus față de normalul perioadei, spre sfârșitul săptămânii vremea se răcește și sunt așteptate și ploi. Iar în prima jumătate a lunii decembrie, inclusiv de Moș Nicolae, vremea va fi de iarnă, cu temperaturi mai apropiate de nivelul înghețului și puține precipitații.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Spitalele de copii Marie Curie și Robănescu au rămas fără apă caldă și căldură
Ce alimente trebuie să consumăm în sezonul rece, pentru a preveni infecțiile
Fata de 11 ani care își îngrijește familia bolnavă și merge și la școală. Care este visul ei
VIDEO PROTVPLUS.RO