După doi ani de pandemie traversăm un sezon cu multe infecții respiratorii. Ce sfaturi și recomandări ne dau medicii
Numărul îmbolnăvirilor cu gripă și viroze este în creștere. Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline de români de toate vârstele cu febră, frisoane și tuse, iar medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți.
Din cauza aglomerației, în multe spitale sunt cozi lungi la care se așteaptă ore multe. Ne luptăm în același timp cu gripă, Covid și cu viroze, ne transmit medicii, care spun că acest val se va încheia abia în primăvara. Nevoia de medicamente este mare, iar unele farmacii fac față cu greu cererii.
Numai la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș vin în fiecare zi aproximativ 250 de pacienți la camera de gardă. Cei mai mulți sunt evaluați și trimiși cu tratament acasă, dar 10% sunt internați.
Părinte: „Temperatură, tuse, frisoane, cam astea sunt principalele simptome. Am doi copii, sunt internați deja, soția e internată aici. Acum am venit și eu. Aceleași simptome au avut și ei înainte de Crăciun. Au avut temperatură, frisoane, cam asta în mare”.
După doi ani de pandemie, traversăm un sezon cu multe infecții respiratorii, spun medicii. Ne luptăm în același timp cu gripă, viroze și infecții cu SARS-Cov-2.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”: „E clar că adresabilitatea a crescut mult, cu 70%, se întâmplă în primul rând la copii, dar și la adulți. Cei mai mulți au forme ușoare, dar dacă este o persoană în vârstă sau un copil foarte mic, el trebuie să fie monitorizat. Sfatul e să nu ajungă de la început la camera de gardă, să ia legura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru”.
Și la spitalul de Pediatrie din Pitești, media zilnică este de 80 de copii aduși la camera de urgență. În prima zi de Crăciun a fost un „vârf” de 120 de pacienți.
Reporter: Ce au copiii, de ce ați venit cu ei?
Mamă: „Tușesc! De mai mult de două săptămâni. Da”.
Dr. Adina Enescu, spitalul de Pediatrie Pitești: „Majoritatea cauzelor de prezentare sunt febră, vărsăturile, durerile abdominale, scaune diareice și, în special, predomină grupa de vârstă mică, sugari 0 - 1 an, un an, trei ani. Dat fiind numărul crescut de prezentări, se crează și un timp de așteptare nedorit, uneori prea mult pentru aparținători”.
Cererea de medicamente este uriaşă, iar rafturile din farmacii s-au golit.
Beatrice Speteanu, farmacist: „În ultimele trei, patru zile, cea mai mare cerere este de oseltamivir, care este singurul antiviral pentru gripa de tip A. Teoretic, noi credeam că avem stocuri sufieciente, dar acum nu știm dacă până la finalul anului o să mai avem pe stoc. La tot ce înseamnă antitermice, atifebrile, ibupofren și paracetamol, există variante, mai ales pentru copii sunt supozitoarele fabricate la noi în țară”.
Medicii spun că în ianuarie și februarie vor fi și mai multe îmbolnăviri.