Sezon de viroze respiratorii în iulie. Sunt de trei ori mai multe cazuri decât anul trecut

Dată publicare: 19-07-2021 18:31
Dată actualizare: 19-07-2021 19:50


Avem mai puţine cazuri de Covid-19, însă ne confruntăm cu un număr extrem de mare de viroze respiratorii. Sunt de trei ori mai multe ca anul trecut pe vremea asta.

Semnalul vine atât din partea medicilor pediatri, cât şi a celor din spitalele pentru adulţi. Potrivit acestora, oamenii au lăsat garda jos în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de siguranţă, iar virusurile cu care de obicei ne confruntăm în lunile de primăvară, se dezlănţuie acum.

În fiecare zi, în camera de gardă a Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului ajung zeci de copii cu probleme respiratorii.

Mamă: ''Cred că o răceală. A fost în tabără şi acum are ceva probleme în gât, cu urechea, şi tuşeşte şi i-a fost puţin rău azi noapte.''

Mamă: ''Este o tuse foarte persistentă şi se manifestă destul de mult. O sensibilitate pe care a căpătat-o în ultimul an şi jumătate în care noi i-am protejat nefiresc de mult. Practic le-a scăzut bariera de imunitate pe care şi-ar fi format-o într-un mod natural.''

Rinovirusurile sunt cea mai frecventă cauza a răcelilor. Există peste 100 de tipuri şi toate au aceleaşi caracteristici: se transmit foarte uşor, se localizează la nivelul nasului şi gâtului,. Medicii spun însă că dacă nu sunt tratate la timp, situaţia se poate agrava.

Creşterea numărului de viroze se poate explica prin faptul că nu se mai respectă măsurile de protecţie, aşa cum se întâmpla anul trecut când oamenii erau speriaţi. Spre deosebire de SARS-CoV-2, care are în principal transmitere aerogenă, alte virusuri se iau foarte uşor de pe suprafeţele infectate.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru: ''Una dintre principalele cauze de vehiculat sunt mâinile. Ne ștergem la nas, la ochi, strănutăm fără precauţiile de rigoare şi atingem o balustradă, o jucărie, o clanţă şi ulterior vine un copil care o atinge. După cum vedeţi şi aici la UPU, imensa majoritate strănută, tuşesc, se freacă la ochi, împrăştie visururi pe suprafeţe. Sfatul meu de urgentist de copii e să nu lăsăm garda jos pentru că această luptă cu musafiri nedoriţi nu s-a terminat.”

Mai des că în alţi ani, virozele sunt răspândite şi în rândul adulţilor şi sunt mai îndelungate că evoluţie faţă de anii trecuţi.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist: ''Se pune că este o competiţie virală. În momentul în care, cel puţin în vară, au fost mai puţine cazuri cu SARS-CoV-2, apar alte virusuri. Dacă n-au mai fost măsurile restrictive - şi nu mă refer doar la mască - distanţare, oamenii au venit în contact unii cu ceilalţi, sigur că au apărut şi virozele într-o mai mare masură.''

Practic, dacă în lunile de iarnă şi primăvară, competiţia a fost câştigată de virusul SARS-CoV-2, acum, alte virusuri respiratorii au reuşit să câştige teren. Aceste mutaţii se petrec inclusiv în Marea Britanie şi Statele Unite.

Tags: viroze, covid,


VIDEO PROTVPLUS.RO