Dunărea a secat atât de mult, că au apărut insule. Se vede baza podurilor, iar navele nu mai pot înainta
Se înmulțesc problemele pe Dunăre, în condiţiile în care debitul este tot mai scăzut. Au apărut insule care încurcă circulaţia. Sunt nave de croazieră care şi-au debarcat turiștii, pentru că nu au mai putut să înainteze.
În același timp, a scăzut și producția de energie. Experții spun că hidrocentralele produc doar o treime față de anul trecut. Iar la centrala nucleară de la Cernavodă, din cauza nivelului redus al apei, a fost atinsă deja prima treaptă de avertizare.
La intrarea în țară, la Baziaș, Dunărea are mai puțin de jumătate din debitul obișnuit.
Pe fluviu au apărut insule de nisip, iar în zona Calafat, doar o parte dintre pilonii podului pe care se traversează spre Bulgaria mai sunt acum în apă.
Adriana Vava, localnică: „Apa era până la al doilea pilon, mai sus, iar acum e foarte, foarte jos. Se văd picioarele podului.”
Stelian Mitroi, localnic: „E scăzută foarte mult. De obicei, e aproape până acolo unde sunt bărcile.”
La fel de rău este şi aproape de vărsarea fluviului în Marea Neagră. Navigația a devenit complicată.
Nava de croazieră Adora - aflată în drum spre Passau, Germania, din Delta Dunării, nu a mai putut înainta din cauza adâncimii mici a fluviului. Cei 130 de turiști care se aflau la bord au fost nevoiți să debarce și să meargă cu autobuzele spre Otopeni, ca să ajungă acasă cu avionul.
Turist: „Am dat peste dune de nisip, care ne-au împiedicat să continuăm.”
A scăzut și producția de energie electrică
Nivelul redus al Dunării afectează și producția de energie. Hidrocentralele de la Porţile de Fier introduc în sistemul național mai puțin curent electric. La nivelul întregii țări, astăzi, joi, puțin peste 12% din energia electrică produsă a venit de la hidrocentrale.
Prpducția de energie electrică în România - 11.08.2022, ora 16.00
24.17% EOLIAN - 1627 MW
18.72% NUCLEAR - 1260 MW
18.54% HIDROCARBURI - 1248 MW
17.58% CĂRBUNE - 1183 MW
12.93% HIDRO - 870 MW
7.15% FOTO - 481 MW
0.92% BIOMASĂ - 62 MW
TOTAL: 6732 MW
Sursă: Transelectrica
Dumitru Chisăliță, expert în energie: „Există o diminuare a energiei electrice produsă, comparativ cu anul anterior. Față de perioada anului 2021, ne găsim într-o situație în care producția de energie hidro este mai coborâtă, undeva până la o treime.”
Probleme serioase, la Cernavodă
La Centrala Nucleară de la Cernavodă - din cauza nivelului redus al Dunării - a fost atinsă prima treaptă de avertizare și mai sunt doar 75 de centimetri până la atingerea celei de-a doua.
Acum două nopți, puterea reactorului 1 a fost redusă cu 25%, pentru îndepărtarea algelor acumulate în zona condensatorului.
Probleme sunt și pe alte fluvii mari din Europa. Autoritățile estimează că Rinul va scădea, vineri, sub pragul de 40 de centimetri la Kaub, în Germania. Barjele au fost obligate să își reducă încărcătura la 30% din capacitate - iar dacă seceta va continua, există riscul opririi traficului fluvial la fel ca în 2018. Atunci, Rinul a scăzut la 27 de centimetri, și pentru că multe dintre firmele germane nu și-au mai putut transporta producția pe apă, economia țării a fost serios afectată.