Dumitru Dragomir a fost trimis in judecata in dosarul privind vanzarea drepturilor TV pentru meciuri: "NU am nicio emotie"

×
Codul embed a fost copiat

Mitica Dragomir, fostul sef al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 40 de persoane.

Acuzatiile sunt: de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani, iar prejudiciul se ridica, la aproximativ 5,4 miloane de euro. Procurorii sustin ca timp de 5 ani, cei vizati au pus la punct o retea de firme fantoma, prin intermediul carora ar fi fraudat statul.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Capitalei, reteaua evazionista vizata in acest dosar a functionat timp de cinci ani, intre 2009 si 2014, fiind folosite 17 societati comerciale de tip "fantoma". Anchetatorii descriu, in actul de sesizare a instantei, modul in care a functionat aceasta retea si spun ca mecanismul infractional a fost unul impartit in cinci etape.

Astfel, o parte dintre inculpatii din dosar, in calitate de administratori ai mai multor societati comerciale, au inregistrat, in documentele contabile ale acestor firme, operatiuni fictive constand in achizitii nereale de bunuri si servicii.

Pentru a se ascunde provenienta ilicita a sumelor rezultate din evaziune, acestea au fost transferate, in mod succesiv, in conturile bancare ale celor 17 firme "fantoma", sumele inscrise in facturile fictive emise de catre acestea din urma. Banii au fost retrasi, uterior, in numerar cu ajutorul altor persoane implicate in dosar si au fost restituite "la sacosa" inculpatilor care au dispus anterior plata acestora, dupa perceperea, in prealabil, de catre alte doua persoane a unui comision cuprins intre 6% si 8%.

Citește și
Sechestru asigurator pe casa lui Mitica Dragomir
Sechestru pe trei case ale lui Dumitru Dragomir. "S-au pus zeci de secheste pe ele si tot la mine au ramas"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Implicarea lui Dumitru Dragomir in acest dosar a aparut in iunie 2011, cand acesta, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), i-a determinat pe membrii Adunarii Generale a LPF sa aprobe incheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL. Contractul se referea la vanzarea drepturilor de televiziune aferente pachetelor de meciuri 3, 4, 5, 6, 7 si 9, pentru sezoanele competitionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014. Dragomir, sustin procurorii, a facut acest lucru "cunoscand faptul ca prestatiile inscrise in contractul de mandat respectiv nu aveau sa fie executate in fapt (aceste prestatii nemaiputand fi, de altfel, executate, intrucat oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusa)".

"In urma incheierii, in aceste conditii, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, in perioada 2011 - 2013, inculpatul Dragomir Dumitru a platit, in mod succesiv, in numele LPF, in contul SC Capital Properties SRL (reprezentata de inculpatul CORBU MIHAI) un comision in suma totala de 12.102.648 lei, in trei transe esalonate pe trei ani, respectiv 2011, 2012 si 2013", mai spun procurorii.

Banii au fost dati pentru servicii de intermediere care nu ar fi fost prestate niciodata, potrivit anchetatorilor. In urma faptelor lui Dragomir, patrimoniul LPF a fost diminuat cu 2,8 milioane de euro, mai sustin procurorii.

"Sumele sus-mentionate transferate de LPF in contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de inculpatii Corbu Mihai si Radu-Arhire Alexandru-Madalin, mai intai, in conturile unor societati comerciale de 'tranzit', iar din acestea in conturile unor societati comerciale cu comportament de tip 'fantoma' - controlate de inculpatii Negoescu Tiberiu-Constantin si Paun Cristian-Nicolae, de unde au fost retrase in numerar si restituite 'la sacosa' dispunatorilor platilor", mai arata Parchetul de pe langa Tribunalul Capitalei.

De asemenea, in 2013, Dumitru Dragomir, tot in calitate de presedinte al Ligii, a inregistrat in documentele contabile ale LPF, precum si in celelalte documente legale operatiuni fictive, ce constau in achizitii nereale de servicii in valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si cauzand un prejudiciu estimat bugetului de stat in cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentand TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.

Dosarul urmeaza sa fie solutionat de magistratii de la Tribunalul Bucuresti.Pentru recuperarea prejudiciului si confiscarea sumelor "spalate", au fost puse sub sechestru bunuri ale inculpatilor in valoare totala de 46.000.000 lei, intre care trei imobile ale fostului sef al LPF. La 7 aprilie, Dumitru Dragomir si oamenii de afaceri Mihai Corbu si Radu Arhire au fost retinuti, iar Tribunalul Bucuresti a decis, o zi mai tarziu, cercetarea primului in stare de libertate, iar a celorlalti doi, in arest preventiv.

Dragomir, despre trimiterea sa in judecata: Nu sunt surprins si nu am nicio emotie

Fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat marti ca nu este surprins de trimiterea sa in judecata in dosarul privind vanzarea drepturilor TV pentru meciuri de fotbal, aceasta fiind o consecinta a faptului ca a fost retinut 24 de ore in acest caz.

"Nu am alte probleme cu justitia, sunt aceleasi. E normal sa ma trimita in judecata. Daca imi dadusera 24 de ore retinere puteau sa nu ma trimita in judecataO Ca dadeau ei de dracu'. Nu sunt deloc surprins. Dar eu nu joc in piesa asta, in procesul asta eu nu sunt, astia sunt pe alta lume. Pentru ca cluburile au decis sa dea acest comision de zece la suta. Eu sunt cel care le-a spus sa micsoreze acest comision la cinci la suta. Totul s-a facut la propunerea si la hotararea lor. Eu nu am votat. Eu numai in caz de paritate aveam voie sa votez. Cluburile nu s-au constituit in parte civila pentru ca ele au hotarat. Iar astia acum nu aveau incotro, trebuiau sa ma trimita pe mine in judecata. Pentru ca apucasera sa-mi dea 24 de ore retinere, eu am fost trofeu pentru ei. Toti ceilalti complici sunt retinuti de atunci, iar eu sunt liber pentru ca nu sunt in jocul asta", a declarat Dragomir.

El sustine ca a fost instiintat de catre procurori ca a fost scos de sub urmarirea penala in ceea ce priveste spalarea de bani: "Aici scrie ca si pentru spalare de bani, desi pe mine m-au chemat alataieri si mi-au scos spalarea de bani. Mi-au mai scos nu stiu ce si acum vad ca dau prin presa si spalare de bani. Iar evaziunea fiscala, daca s-a facut, s-a facut in 2014, iar eu nu mai sunt din 2013 la liga. Anul financiar se incheie la 31 decembrie, se face Adunarea Generala, Comisia de Cenzori si se aproba ce s-a cheltuit. Iar eu din octombrie 2013 nu mai sunt la liga. Deci nu sub conducerea mea s-a facut evaziune, daca s-a facut. Dar nu s-a facut evaziune. Dar ei nu aveau ce sa puna, pentru ca gresisera cu mine atunci cnd mi-au dat retinere 24 de ore".

In legatura cu prejudiciul estimat de catre procurori, Dragomir afirma ca acesta nu exista, intrucat banii care s-au dat drept comision la vanzarea drepturilor de televizare a pratidelor din Liga I apartineau cluburilor si nu Ligii Profesioniste de Fotbal. "Prejudiciu nu exista, pentru ca nu erau banii ligii. Asta nu intelege lumea. De asta spun ca eu nu joc in piesa asta. Banii erau ai cluburilor, cluburile au dat comisionul, nu a fost nici macar unul care sa voteze impotriva. Ei au votat si ei au aprobat in unanimitate. Eu am fost singurul care m-am opus", a mai spus Dragomir.

Fostul presedinte al LPF a precizat ca motivul pentru care a intrat in atentia procurorilor il consituie faptul ca beneficiarul comisionului, Mihai Corbu, nu ar fi platit taxele la stat. "De unde au ajuns la peste 40 de persoaneO Pai au comasat procesul meu la un proces al lui Corbu, despre care se zicea ca e prieten cu fata lui Basescu, de a fost director la Gazprom Ungaria si pe aici (n.r. - Mihai Corbu). El a fost cel care a luat comisionul. Si asta nu a platit darile la stat, intelegiO Si l-a bagat la evaziune fiscala. Ei au comasat dosarul ala cu dosarul asta. El cu inca 53 de oameni au fost arestati. Unul singur nu a fost arestat, Mitica Dragomir, pentru ca nu joaca in piesa asta. Altfel ma curatau. Judecatorii si-au dat seama ca eu sunt nevinovat, dar procurorii au gresit ca mi-au dat in prima faza retinere 24 de ore. Si e normal sa ma trimita si pe mine in judecata. Dar nu am nicio emotie", a mai spus Dragomir.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dumitru Dragomir, in fata unui proces la finalul caruia risca INCHISOAREA.
Dumitru Dragomir, in fata unui proces la finalul caruia risca INCHISOAREA. "Mitica de la Liga", banuit de delapidare

Fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, se apropie cu pasi repezi de un proces la capatul caruia risca o condamnare.

Sechestru pe trei case ale lui Dumitru Dragomir.
Sechestru pe trei case ale lui Dumitru Dragomir. "S-au pus zeci de secheste pe ele si tot la mine au ramas"

Trei dintre proprietatile lui Dumitru Dragomir, fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, au fost puse sub sechestru de politistii bucuresteni.

Dumitru Dragomir va fi cercetat in libertate, potrivit unei decizii definitive a Curtii de Apel
Dumitru Dragomir va fi cercetat in libertate, potrivit unei decizii definitive a Curtii de Apel

Fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, va fi cercetat in libertate in dosarul privind vanzarea de catre LPF a drepturilor de televizare a meciurilor, a decis definitiv, marti, Curtea de Apel Bucuresti.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.