"Drumul spre iad este pavat cu bune intenții". Cine plătește, de fapt, conectarea "gratuită" la rețea a anumitor consumatori
″Cine plătește ceea ce pentru unii e gratis? Cum rămâne cu câteva probleme constituționale: tratament egal, regulile pieței comune, concurența loială?", se întreabă Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), conform Profit.ro.
Modificarea recentă a Legii energiei, prin care operatorii de distribuție au fost obligați să racordeze gratis la rețele, cu anumite condiții, companiile din agricultură, inclusiv sistemele de irigații, precum și industria alimentară, urmând să-și recupereze costurile cu racordarea acestora prin majorarea tarifelor de distribuție percepute de la toți consumatorii de electricitate, este discriminatorie și riscă să fie calificată drept ajutor de stat de către autoritățile europene, susțin distribuitorii reuniți sub umbrela ACUE.
Simplu spus: acel "gratuit" este de fapt din banii tuturor clienților și se acordă doar anumitor categorii de afaceri.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Titlul comunicatului este, de altfel: "Drumul spre iad este pavat cu bune intenții. Câteva întrebări despre constituționalitatea legii 158/2023 și impactul asupra clienților".
Potrivit organizației, obligația impusă operatorului de distribuție de a asigura finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a racordului pentru anumiți clienți finali noncasnici, cu recunoașterea ulterioară a contravalorii în tariful de distribuție, generează un tratament discriminatoriu și constituie un ajutor de stat incompatibil cu regulile pieței comune, dar și cu considerațiile Comisiei Europene, instituind totodată un cost suplimentar pentru consumatori.
Articolul integral, pe Profit.ro.