Drumul către un sat din Gorj a fost distrus de o alunecare de teren. Sătenii, majoritatea în vârstă, în pragul disperării
20 de gospodării din Gorj sunt izolate de restul lumii, după ce drumul către sat a fost distrus de o alunecare de teren. În cazul unei situații de urgență, mașinile de pompieri sau ambulanța nu au cum să mai ajungă la oameni, majoritatea în vârstă.
Sătenii privesc neputincioși la pământul care a luat-o la vale și speră ca autoritățile să găsească fondurile necesare pentru a repara drumul.
Alunecarea de teren s-a produs în satul Seuca, din comuna Peștișani. Pe o lungime de peste zece metri, jumătate din drumul de acces s-a surpat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Localnică: „Să nu se îmbolnăvească cineva de pe aici, că nu poate să treacă mașina, salvare sau ceva. Nu vin că le e frică, n-au pe unde, nu se poate așa ceva. Doamne păzește”.
Localnic: „De salvări nici atât, ferească Dumnezeu, că avem oameni bătrâni, neputincioși, care nu au cu ce se duce, mașinile nu pot să circule și e foarte, foarte greu”.
Bătrânii sunt nevoiți să meargă pe jos aproape un kilometru, pe deal, inclusiv pentru a arunca gunoiul.
Localnică: „Mă duc tocmai colo, la vale, la întoarcerea la mașină, bătrână, că n-au cum băga mașina pe aici. N-au pe unde să intre, da”.
Localnică: „Femeie bătrână, la 95 de ani, se duce cu gunoiul tocmai în capul satului. N-are pe unde, n-are pe unde și nici nu poate să-l ducă decât acolo sus”.
Pentru a repara drumul, autoritățile locale vor cere bani de la Guvern, din Fondul pentru Situații de Urgență.
Localnic: „Trebuie făcut, ne afectează când mergem la pădure, la câmp. Nu, asta e. Nu mai vorbim, numai oameni bătrâni pe acolo, oameni care au nevoie de salvare”.
Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani: „E nevoie de o investiție serioasă pentru a preîntâmpina aceste alunecări de teren. În caz de nevoie nu se poate interveni. Este exclus. În acest moment nu au acces mașinile la dumnealor”.
În Gorj mai sunt active acum două alunecări de teren care, deocamdată, nu au afectat case sau drumuri. Sunt, totuși, un pericol pentru localnici, dacă vor continua să se extindă.