Alunecări de teren în două localități din Dâmbovița. Râul mănâncă din maluri, punând în pericol casele din apropiere
Ninsorile şi un râu umflat au adus numai necazuri în două localităţi din Dâmboviţa. Pământul a luat-o la vale şi, din cauza alunecărilor de teren, mai multe gospodării sunt în pericol.
Oamenii au cerut ajutorul autorităţilor, iar un bărbat de 45 de ani a fost deja evacuat. Pentru consolidarea malurilor apei nu s-a făcut însă, deocamdată, nimic, se plâng localnicii.
Ion Ioniţă locuieşte singur, în satul Decindeni, ce aparţine de Dragomireşti. Acum, a fost evacuat din locuinţă şi cazat de autorităţi într-un centru, după ce pământul a luat-o la vale şi a ajuns la doi paşi de casa lui.
Ion Ioniţă, localnic evacuat: „Uite, mă, ia gârla. E mâncat dedesubt, pleacă şi ăla. Eu, azi-noapte nu am dormit, de frică! Eu nu stau în casă”
Oamenii povestesc că stau cu teamă zi de zi. Au cerut ajutorul autorităţilor, însă până acum n-au primit decât promisiuni.
Maria Onică, localnică: „Pericolul e că mai sunt câţiva metri şi e lângă casa mea. Copilul a făcut casă, a muncit 20 de ani în Italia, să facă, acum unde să mai mă mut?”
Cristian Zaharia. localnic: „Se dărâmă continuu. Gârla înainte era pe acolo. Acum a venit aici, a mâncat. Uitaţi cât s-a dărâmat acum, uitaţi, s-a dărâmat azi-noapte, s-a dus 10 metri”
Sătenii se plâng că problemele au început încă de acum șapte ani, şi spun că este tot mai rău. Primarul a cerut Apelor Române să regularizeze cursul râului, dar instituția susține că nu aceasta este soluția, iar problema infiltrărilor de apă nu ar fi de competența sa.
Dragoș Vlădulescu, primarul comunei Dragomireşti: „Această alunecare de mal a căpătat proporţii foarte mari astăzi, fapt pentru care ne deplasăm”.
Cu inima strânsă stau şi câteva familii din comuna Runcu. Viiturile din ultima vreme au rupt malul pârâului din localitate.
Ion Cârstea, localnic: „Ți-e frică să mai stai şi în casă de pericolul care este aici”.
Gheorghe Brebeanu, primarul comunei Runcu: „Sunt în pericol încă cinci-șase case. E vorba de un zid de sprijin, betonat, care la ora actuală ne uităm cum se dărâmă şi nu interesează pe nimeni”.
Reprezentanții primăriei spun că este nevoie urgent să fie consolidat malul rupt, dar nu are bani pentru o lucrare de asemenea amploare și a cerut sprijin guvernamental.