Asistații social care refuză o singură dată un loc de muncă pierd ajutorul de la stat

Ultimul update: Miercuri 20 Iunie 2018 22:46
Data publicarii: Miercuri 20 Iunie 2018 15:08
Categorie: Actualitate

Asistații social care refuză chiar şi o singură dată un loc de muncă sau un curs de calificare pierd ajutorul de stat după cum prevede o lege votată miercuri de Parlament.

În România, în aprilie, erau peste 200.0000 de oameni care primeau în medie 250 de lei pe lună ajutor social. Cei mai mulți sunt în județele sărace unde și slujbele sunt puține.

În paralel, Ministerul Muncii anunță că pregătește prime de 500 de euro pe lună de persoană pentru firmele care angajează asistați, șomeri sau persoane vulnerabile.

Știrile ProTV au prezentat un caz de refuz al muncii care a devenit printre cele mai cunoscute:

Mioara, asistat social: " Nu m-am dus niciodată, dacă muncesc mă ia căldurile, temperaturile, nu pot să muncesc! Mă ia capul, mă ia frezoane.”

Legea prevede în prezent că ajutorul poate fi sistat doar dacă asistatul refuza de 3 ori un serviciu ori să muncească în folosul comunităţii.

Noua lege, votata acum, nu îi mai dă dreptul persoanei asistate la nici un refuz. Dar în aceeaşi lege rămâne o portiţă care permite acordarea banilor de la stat - cea a adeverinţelor medicale din care reiese o suferinţă incompatibilă cu munca.

Iniţiatorul noii legi susţine că nu vom mai vedea asemenea cazuri.

Statisticile arată că avem peste 200.000 de persoane care primesc venit minim garantat de până la 300 de lei pe lună, dacă nu au venituri declarate. Acordarea lor stătea doar în semnătura primarului.

Cu noua lege, Direcţia de Asistență face un raport, îl trimite la Agenţia pentru Muncă şi de acolo vin propunerile de slujbe. Dacă nu îşi fac treaba, primarii pot primi amenzi de la 1000 până la 5000 de lei.

Deşi legea a trecut cu 274 de voturi de la toate partidele, unii politicieni au criticat-o.

Adrian Dohotaru, deputat independent: "În 2017 doar 0,76% au refuzat un loc de muncă sau de calificare şi doar 350 de beneficiari au refuzat de 3 ori un loc de muncă şi li s-a sistat, asta înseamnă 0,11%."

Cristian Saidler, deputat USR: "O altă mare problemă politică pe care nu o rezolvă acest proiect de lege este folosirea ajutoarelor sociale în mod repetat şi în timp îndelungat în scopuri politice mai ales în momentele electorale şi chiar şi atunci când e nevoie ca 150.000 de persoane să fie plătite, să fie aduse în Piaţa Victoriei pentru a slăvi conducătorul unic iubit"

Pe de altă parte, Ministrul Muncii a anunţat că pregăteşte stimulente pentru firmele care angajează asistaţi, şomeri sau persoane vulnerabile.

Lia Olguța Vasilescu: "Statul va plăti câte 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care încadrează șomeri și beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru perioade de până la cinci ani"

Subvenţiile vor fi date şi firmelor care angajează tineri absolvenți, marginalizați, ucenici, indiferent de vârstă, stagiari, persoane cu handicap ori aflate aproape de pensionare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO

CCR

Statutul aleşilor locali, discutat la CCR. Cei de la PMP susţin că îi defavorizează

Accident în judeţul Suceava, la ieşirea din Fălticeni. 4 vehicule s-au ciocnit

Bătrâni jefuiţi de 2 ori în trei ani. "Bănişorii mei, Marine! Cum te mai îngrop?"

Accident cu două TIR-uri, în Olt. Unul dintre șoferi a rămas încarcerat

Femeie de 63 de ani, rănită într-un accident la Bistrița-Năsăud. La volan era chiar fiul ei

Surpriză uriașă pentru un român care a venit din Italia la volanul unei mașini de 25.000 de euro

gabriela firea

Firea, nou clip video despre realizările şi proiectele în desfăşurare din domeniul consolidărilor

Actor găsit mort în locuinţa sa din Pitești. Ce suspectează anchetatorii

Copacii din București, ”uciși” lent, pentru a face parcări. Aceștia se pot prăbuși peste oameni

Ipotezele poliției în cazul celor doi paznici găsiți morți în Capitală. Coincidența bizară

Alertă în Târgu Jiu. Piromanul care incendiază ușile apartamentelor încă nu a fost prins

Țigări de jucărie vândute copiilor.”Cine a adus aceste mizerii în România ar trebui să răspundă”