Drama unei paciente din România. S-a luptat și cu cancerul, și cu statul. A obținut banii pe medicamentul care a salvat-o
Dreptul la viață a fost cel mai puternic argument în fața judecătorilor Curții de Apel București, unde o femeie cu cancer la sân a cerut să îi fie decontat de stat tratamentul care a salvat-o.
Mai mult, instanța a decis introducerea medicamentului recomandat de oncologi pe lista celor decontate în România. Procesul a durat 3 ani, timp în care pacienta și-a cumpărat singură tratamentul, dar acum, prin decizia instanței, Agenția Națională a Medicamentului o va despăgubi.
Însă sute de cereri depuse anual de alți bolnavi rămân nesoluționate.
Pacientă: „Sunt fericită că am posibilitatea să îi ajut şi eu la rândul meu pe cei care trec printr-o experienţă similară. Un astfel de caz este un caz care poate salva multe vieţi, nu doar pe a mea. Sunt în perioada de monitorizare post-tratament, sunt optimistă, şi spun că am avut această a doua șansă la viață.''
Avea 44 de ani când a aflat că are cancer mamar. Imediat după ce şi-a descoperit boala, a primit patru luni, gratuit, tratamentul cu injecţia Perjeta. Apoi a fost operată și a făcut chimioterapie, dar tratamentul injectabil nu i-a mai fost plătit de stat, pentru că în urmă cu trei ani, medicamentul Perjeta nu era decontat de CNAS în stadiul de boală în care se afla femeia. În alte țări nu se puneau condiţii pentru compensarea de 100% a tratamentului.”
Pacientă: „Am avut şansa să am acces la elaborarea tratamentului printr-un medic din străinătate care oferea consultații în România şi care mi-a deschis ochii asupra acestui tratament, care din păcate atunci nu era decontat în România prin protocoalele locale, decât pentru metastaze în cazuri finale şi cazuri neoperabile. El însă a avut curajul să îmi spună că acest tratament îmi oferă o şansă la viaţă. Mi-a dat de înţeles că dacă voi avea resursele necesare, ar trebui să fie un lucru pe care să îl fac pentru mine şi familia mea ca să supravieţuiesc. Mi-a fost greu financiar''
S-a împrumutat ca să trăiască
Femeia le-a cerut bani prietenilor şi a reuşit șapte luni să-și cumpere tratamentul cu ajutorul lor: 10.000 de lei la fiecare trei săptămâni. Deși îi era greu să lupte pe mai multe fronturi, a început o bătălie și în instanță.
Aida Foamete, avocat: „Șansele erau destul de scăzute, în măsura în care nu ar fi urmat acest tratament. Dânsa era în stadiul trei. Datorită reuşitei noastre juridice, dânsa a primit banii înapoi. Suma a fost de aproximativ 110.000 de lei. Sunt foarte multe tratamente care nu pot fi decontate.”
Andrei Baciu, secretar de stat ]n Ministerul Sănătăţii: „Vrem să reducem decalajul, de obicei nu avem bani. Anul acesta am introdus 57 de medicamente”
În România, aproximativ 70% din cazurile de cancer la sân sunt diagnosticate în stadiile doi şi trei şi pacientele nu puteau beneficia de compensarea acestui tratament de către CNAS.
Maria Udeanu, avocat: „Clienta noastră, care a obţinut o soluţie pozitivă favorabilă, şi anume obţinerea în regim compensat acest medicament, iar pe de altă parte persoanele aflate în situaţii similare vor beneficia de acest medicament fără a fi necesar să parcurgă toată această procedură''
După decizia Curţii de Apel Bucureşti de a introduce medicamentul pe lista celor decontate, Agenţia Naţională a Medicamentului a depus recurs, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a respins, aşa că hotărârea a rămas definitivă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cancer, cnas, proces, medicamente, perjeta,
Dată publicare:
19-07-2022 18:42