Birocrația de care se lovesc bolnavii de cancer: “Dacă nu întâlnești oamenii potriviți, se întârzie foarte mult tratamentul”
Constrânși de realitate să învețe un cuvânt nou - cancer, pacienții oncologici vorbesc despre hăţişul birocratic pe care trebuie să-l traverseze imediat ce capătă diagnosticul.
În continuare, comisia de la Casa de Asigurări de Sănătate care aprobă decontarea tomografiilor se întrunește doar o singură dată pe lună. Prea puțin, dat fiind că în România 100 de mii de oameni sunt diagnosticaţi ANUAL cu cance și 50 de mii mor din cauza bolii.
Andreea Caloian Matei: ”E un parcus foarte dicil. Intri într-o lume total nouă.”
Andreea Caloian Matei a fost diagnosticată anul trecut cu cancer. Încă își alăpta bebelușul când a aflat diagnosticul și povestește cum a început să compună puzzelul de documente pentru dosarul cu care a mers la oncolog și radiolog.
Andreea Caloian Matei: ”Nu știi decât cuvântul cancer, nu știi ce-ți trebuie pentru un dosar, ce analize ai de făcut, ce imagistică și dacă nu nimerești oamenii potriviți se întârzie foarte mult tratamentul”.
”-De ce afecțiune ați suferit?
- Cancer mamar.
- Și cum l-ați descoperit?
- Printr-o lovitură a băiețelului meu. M-a lovit, m-a durut și mi-a amorțit mâna. A fost un noroc.”
De noroc atârnă viața multor pacienți oncologici. În România, schemele de tratament sunt rigide, lipsesc medicamentele ieftine folosite în schemele de tratament cu citostatice, aparatele se defectează des.
Nicolae Ciucă, prim-ministru: ”România se va alătura țărilor din Vestul Europei în adoptarea tratamentelor inovatoare exitând întârzieri. În acest moment nu avem o statistică foarte clară a numărului supraviețuitporilor de cancer din România și a situației în care se află aceștia”.
"Atunci când ești bolnav de cancer, tu nu mai ai timp de birocrație"
Un pacient care are nevoie de aparatul performat de imagistică ce detectează tumorile incipiente sau metastazele trebuie să aștepte întrunirea lunară a comisiei de la Casa de Asigărări de Sănătate. Dacă nu are loc pe liste de așteptare din luna respectivă, mai așteaptă încă 30 de zile.
Andrei Baciu, secretar general Ministerul Sănătății: ”Din nefericire, nu e singura problemă și sunt mult mai multe probleme care fac același lucru - îngreunează accesul pacienților la tratamente”.
Amalia Nastase: ”Atunci când ești bolnav de cancer, tu nu mai ai timp de birocrație, nu e că nu vrei sau că ți-e greu, ci pur și simplu viața ta nu trebuie să aștepte după acest lucru.”
Din păcate, și numărul copiilor bolnavi de cancer a crescut în ultimii ani, iar România are la nivel național doar 28 de medici oncologi pediatri, iar despre testări genetice sau alte analize care ar putea depista din timp boala nu încape vorbă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cancer, boli, pacienti, tratament cancer,
Dată publicare:
31-05-2022 07:45