Maternitatile din tara s-au umplut de copii pe care nu ii vrea nimeni. Problemele care le imping pe mame catre abandon
Medicii din intreaga tara trag un semnal de alarma. Doar in ultimele luni s-au umplut maternitatile de copilasi pe care nu ii vrea nimeni. Si mai grav decat atat, cateva zeci, au serioase probleme medicale.
Cand aud asta mamele, in general sarace, renunta la ei fara sa clipeasca. Trist este ca sansele ca ei sa fie adoptati, sunt foarte mici.
In spitalul din Baia Mare, doua fetite si un baietel cred ca parintii lor sunt medicii si asistentele. Alina are un an si sase luni si s-a nascut cu o afectiune foarte grava la stomac. De la venirea pe lume nimeni n-a mai vizitat-o. Parintii ei sunt adolescenti, iar familiile lor nu au vrut-o pe cea mica.
Medic: Hai sa ii aratam la tanti cum mergem noi, hai, incet, da ?
Reporter: Cu dvs a facut primii pasi?
Medic: Da cu noi. Noi pe maica-sa n-am vazut-o niciodata"
Reporter: Au ajuns sa va spuna mama?
Cristina Oltean, medic pediatru Spitalul Baia Mare: Mai mult tata decat mama. A fost operata la 3 zile dupa nastere
e vesela, plina de viata, coopereaza
Si povestea lui Darius, un baietel de 1 an si 5 luni este cat se poate de trista: a fost lasat la sectia de chirurgie infantila in urma cu o saptamana. Ar fi fost a 8-a gura de hranit acasa, drept urmare se va ocupa statul de el.
Renata are 11 luni si are Sindromul Larsen, care ii afecteaza cresterea si dezvoltarea corecta a membrelor. Speriata cea care a nascut-o nu si-a asumat sa o si ingrijeasca.
Cristina Oltean, medic primar pediatru Spitalul Baia Mare
"Am vorbit la telefon. Mi-au promis ca vin, dar am ramas cu promisiunea. Eu traiesc cu speranta ca vor veni. Sunt familii care isi doresc sa-I ia acasa."
La Cluj, situatia se repeta. O fetita care a venit pe lume in urma cu trei luni cu encefalopatie a ramas in spital. Mama le-a declarat autoritatilor ca nu si-o doreste.
Alina Chiorean, sef serviciu Directia pentru Protectia Copilului Cluj : "In prezent este internata avand un diagnostic medical foarte complex. Vorbim in paralel cu mama pentru asumarea adecvata a rolului parental. Daca mama nu doreste, vom institui masura de plasament in regim de urgenta intr-un centru specializat."
Cei care isi abandoneaza copiii sunt in general extrem de saraci iar cand aud ca bebelusii au si anumite suferinte fizice li se pare ca pentru ei ar fi un efort imposibil.
Dureros este ca nici familiile care isi doresc un prunc nu se grabesc sa ii adopte, din motive similare. In aceasta situatie aceste suflete napastuite ajung in centre speciale de plasament. In functie de boala, tratamentul lunar trece de 100 de euro pentru fiecare mic pacient.
Sursa: Pro TV
Etichete: maternitate, probleme medicale, protectia copilului, copii abandonati,
Dată publicare:
06-10-2015 18:37