Dragoş Petrescu, propuneri pentru deschiderea restaurantelor: clienţii să fie testaţi sau vaccinaţi

Dată publicare: 06-03-2021 10:10
Dată actualizare: 06-03-2021 10:24


Dragoș Petrescu, investitor la Imperiul Leilor şi fondator al  grupului City Grill, a vorbit la Ştirile ProTV ale dimineţii despre impactul restricţiilor asupra industriei HoReca.

 

În condiţiile în care Capitala intră de sâmbătă în scenariul roşu, restaurantele şi cafenelele se vor închide în interior pentru cel puţin 2 săptămâni, după ce au fost redeschise aproape o lună şi jumătate. Dragoş Petrescu, investitor la Imperiul Leilor şi fondator al grupului City Grill, a vorbit cu Roxana Hulpe şi Cosmin Stan la Ştirile ProTV ale dimineţii despre impactul noilor restricţii şi despre soluţiile propuse.

"E o măsură foarte discutabilă", spune Dragoş Petrescu, deoarece "restaurantele funcţionează cu restricţii ferme, la maxim 30% din capacitate nu ele sunt sursa creşterii numărului de infectări, dar totuşi ele sunt nevoite să se închidă o industrie foare greu de oprit şi pornit. Sperăm că lucrurile se vor linişti spre primăvară-vară."

"În luna asta de funcţionare, chiar dacă clienţii nu au dat buzna, mesajul de încredere a contat."

 

Acces în restaurante, hoeluri sau avioane, cu test sau certificat de vaccinare

 

"Avem propuneri către Guvern ca să putem funcţiona, cu restricţii", precizează Dragoş Petrescu. "Este un curent la nivel european prin care industria turismului – restaurante, hoteluri, linii aeriene etc.- care doresc să înceapă funcţionarea din nou, la un nivel scăzut, având drept clientelă ei care doresc să se testeze sau deja sunt vaccinaţi. Sper că acest trend va putea deveni realitate şi în România, şi la nivel internaţional, astfel ca restaurantele, teatrele, cinematografele, dar şi transportul internaţional, să poată funcţiona în baza testelor sau certificatului de vaccinare."

"Nu vorbim de discriminare, nu te opreşte nimeni să te testezi dacă vrei să ieşi la restaurant, într-un asemenea scenariu. Testele se perfecţionează de la zi la zi, vor fi teste care îţi dau rezultatul în câteva secunde, iar costul acestor teste va scădea către 1 euro. Sunt sigur că operatorii din industria hotelieră sau a restaurantelor vor fi gata să cheltuiască ei aceşti bani ca să poată funcţiona."

 

Cum a afectat pandemia restaurantele din România

 

"Autorităţile, din România şi la nivel european, sunt foarte precaute în a lua o decizie. Dar sunt ţări care depind de industria ospitalităţii, de turism", spune fondatorul City Grill. "De ce, dacă avem posibilitatea, să nu aplicăm anumite reguli care să ne ţină în siguranţă? Din cunoştinţele mele, ar putea fi aplicate din lunile iunie-iulie ale acestui an."

Potrivit estimărilor lui Dragoş Petrescu, în activitatea restaurantelor, în România, cifra de afaceri a scăzut anul trecut cu 80% iar numărul de angajaţi direcţi s-a redus de la 200.000, la 140.000.