Procesul lui Liviu Dragnea. Instanța a decis amânarea judecării pentru 20 mai
Momente tensionate şi busculadă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde liderul PSD Liviu Dragnea s-a prezentat la termenul de judecată în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.
Astfel, judecătorii au amânat pentru data de 20 mai procesul lui Liviu Dragnea!
Avocații inculpaților din dosarul DGASPC Teleorman au cerut amânarea, pentru a aștepta decizia Curții Constituționale din 19 aprilie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dragnea a plecat de la ICCJ, fără a face declaraţii, fiind flancat de jandarmi. El a fost huiduit, dar şi aclamat de oamenii veniţi la sediul înstanţei supreme.
Unul dintre apărătorii din dosar, Toni Neacşu, a declarat, luni, la sosirea la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit News.ro, că este puţin probabil ca instanţa de judecată să se pronunţe înainte de soluţia CCR privind completurile de trei judecători. Toni Neacşu a spus că, dacă se dă o soluţie în dosar înainte ca CCR să se pronunţe, decizia Curţii Constituţionale nu va mai putea influenţa în niciun fel decizia instanţei deja definitivă.
Luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.
Demnitarul ar putea face închisoare dacă va fi menținută pedeapsa dată de prima instanță.
Mai trebuie precizat faptul că este o miză foarte importantă, cea privind compunerea completului de judecată, deoarece, de la 1 iunie, una dintre judecătoare și-a anunțat intenția de a părăsi magistratura, depunând o cerere de pensionare. CITIȚI aici ce a spus Dragnea în sala de judecată!
Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO de mai jos!
Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT
ora 15.19 Judecătorii au amânat pentru data de 20 de mai procesul lui Liviu Dragnea!
ora 15.00 Completul de judecători s-a retras pentru deliberări. Aceștia vor hotărî dacă amână sau nu judecata până când Curtea Constituțională va lua o decizie pe tema completurilor specializate în corupție.
Procurorii DNA i-au acuzat pe avocații lui Dragnea că încearcă să tergiverseze procesul, știind că una din judecătoare a depus cerere de pensionare.
ora 14.55 Avocații lui Liviu Dragnea au solicitat amânarea judecării. DNA se opune acestei cereri de amânare.
ora 14.50 Procurorul DNA a invocat două excepții de necuonstituționalitate. Una este legată de articolul care ar fi obligat ÎCCJ să organizeze completuri specializate pe infracțiuni de corupție, iar a doua vizează întreruperea cursului prescripției.
ora 14.35 Liviu Dragnea a terminat declarațiile în fața instanței.
”Și dacă o să fiu condamnat vreau să știu pentru ce. Simt un sentiment profund de nedreptate. Sunt total nevinovat. Indiferent de ce decizie veți lua nu am știut că cele două doamne nu se prezentau la serviciu. A fost un dosar politic și timpul îmi va da dreptate.” - a spus președintele PSD.
ora 14:10 În sala de judecată, Liviu Dragnea a declarat că este ”total nevinovat”.
″Îmi menţin declaraţiile date anterior, precum şi pe cea de la confruntare. Sunt total nevinovat. Nu am avut cunoştinţă de faptul că doamna Botorogeanu şi doamna Stoica nu ar fi mers la serviciu”, a spus Dragnea. Citește declarațiile complete aici.
ora 12.45 Cererea avocaților lui Liviu Dragnea de recuzare a unei judecătoare a fost respinsă. Procesul a fost reluat.
ora 11.30 Avocații lui Liviu Dragnea au recuzat o judecătoare, Simona Daniela Encean, pe motiv că soțul ei este un susținător al PSD și nu poate fi imparțială.
De altfel, luni dimineață, judecătoarea Encean a depus o cerere de abținere, însă solicitarea a fost respinsă.
Avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a anunţat însă că solicită recuzarea judecătoarei Simona Encean, pe motiv că acesta nu ar mai fi imparţială.
"Am găsit pe Internet mai multe articole, în care se spune că soţul doamnei judecător este un susţinător fervent al PSD. Este afectată imparţialitatea doamnei judecător. Dânsa nu mai poate face din acest complet", a spus avocata.
Procesul a fost suspendat pentru o jumătate de oră, pentru ca cererea de recuzare să fie soluţionată de un alt complet. La acest termen, Dragnea ar trebui să fie audiat de magistraţi.
ora 11.25 Jandarmeria anunță că s-au luat măsuri de ordine și siguranță publică și în zona exterioară a sediului ÎCCJ, ”având în vedere prezența a două grupuri de persoane”.
”Suntem în măsură să adaptăm dispozitivul de jandarmi în funcție de numărul de persoane prezente în spațiul public, cu scopul de a nu periclita bună desfășurare a activităților instituției și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.” - se arată în comunicatul Jandarmeriei.
ora 11.15 Trei bărbaţi au fost ridicaţi de jandarmi în urma busculadei şi au fost duşi în clădirea instanţei.
ora 11.00 Când Liviu Dragnea a ajuns la Înalta Curte, oamenii au început să se îmbrâncească. La intrare s-a format o busculadă.
ora 10.45 Aproximativ 200 de persoane - protestatari, dar şi susţinători - îl așteaptă pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în faţa Instanţei supreme, unde are loc un nou termen în dosarul Bombonica.
La faţa locului se află un impresionant dispozitiv de jandarmi, care încearcă să ţină cele două grupuri separate. Oamenii ocupă toate trotuarele din zona Instanţei supreme, fiind opriţi cu greu de jandarmi să nu blocheze străzile. În zonă au fost montate garduri de protecţie.
ora 10.30 Dinspre cele două grupuri pot fi auzite mai multe schimburi de replici. Unii poartă steaguri şi pancarte, inclusiv cu mesaje de susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi, sau fotografii cu Dragnea în spatele unor gratii.
Iniţial, judecătorii stabiliseră ca Dragnea să fie audiat pe 18 martie, însă liderul PSD nu s-a prezentat în instanţă, după ce s-a internat în spital.
Tot astăzi ar trebui audiată şi Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, după care judecătorii ar trebui să intre în dezbateri pe fond, acesta putând fi ultimul termen al procesului, informează Agerpres.
Avocaţii lui Dragnea au anunţat că vor ridica în faţa judecătorilor o excepţie privind nelegala constituire a completului de trei magistraţi care l-a condamnat pe liderul PSD. În opinia avocaţilor, completul trebuia să fie specializat în fapte de corupţie.
Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în primă instanță
Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman.
Este vorba despre așa numitul dosar Bombonica, ce vizează angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.
Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul "Referendumul", rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: Liviu Dragnea, iccj, citație, dosarul angajarilor fictive,
Dată publicare:
15-04-2019 07:04