Dosarul în care Dragnea a fost condamnat, amânat. Șeful PSD ar putea avea un alt complet

Ultima actualizare: 21-01-2019 20:35

Procesul lui Liviu Dragnea în dosarul ''Bombonica'' se amână din nou. Şi tot din pricina completului de 5 judecători, care trebuie să îi decidă soarta după ce prima instanţă l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.

Cum între CSM şi Înalta Curte au apărut puncte de vedere contrare, întreg corpul de magistraţi al instanţei supreme va trebui să decidă cine îl judecă pe Dragnea: instanţa trasă la sorţi în decembrie sau cea stabilită în ianuarie?

Dosarul „Bombonica" a fost amânat luni pentru a cincea oară în ultimele luni, iar judecata în apelul declarat printre alţii de Liviu Dragnea ar putea începe abia peste o lună.

Nici până acum nu este clar dacă procesul trebuie judecat de instanţa trasă la sorţi anul trecut în decembrie, după ce Curtea Constituţională a decis că toate completurile de 5 judecători ar fi fost nelegal compuse, ori de noua instanţă trasă la sorţi luna aceasta. Cert este ca magistraţii aleşi în decembrie nu au administrat probe la dosar.

Disputa urmează să fie tranşata în 31 ianuarie de către secţiile unite ale Înaltei Curţi, care vor decide ce se va întâmpla în continuare.

Mulţumit de instanţa ce a fost trasă la sorţi în luna decembrie, Liviu Dragnea nu concepe ca dosarul în care a fost condamnat în prima instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare să fie preluat de completul tras la sorţi în 2019. Aşa că dacă pe 31 ianuarie întreg corpul de magistraţi va hotărî împotriva aşteptărilor sale, liderul PSD se gândeşte să ceară din nou ajutorul Curţii de Apel Bucureşti, instanţă ce a mai anulat acum câteva luni un complet de 5 ce trebuia să decidă soarta dosarului ”Bombonica”.

Din aceleaşi motive, nu s-au putut judeca nici contestaţiile în anulare formulate de inculpaţi care au fost deja condamnaţi definitiv, dar care graţie deciziei Curţii Constituţionale pot obţine anularea pedepselor şi rejudecarea apelurilor.

Dosarul preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, aflat şi el în apel după ce în prima instanţă a fost achitat pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă, este programat lunea viitoare. Cel mai probabil va fi amânat până după hotărârea secţiilor unite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO