Două mine găsite cu sonarul au fost detonate la Constanța. La acțiune participă peste 100 de scafandri
Două mine marine au fost detonate, joi, la Constanța. Dispozitivele, găsite cu ajutorul sonarelor în apele noastre teritoriale, între Tuzla și Costinești, datau din Primul Război Mondial.
Au fost distruse în timpul exercițiului de deminare, care se desfășoară în aceste zile la malul mării și la care participă militari din mai multe țări.
Pentru intervenția pe mare, scafandrii s-au scufundat la peste 45 de metri adâncime.
Scafandru: „Acum sunt undeva la 30 de metri. Noi încercăm să-i aducem cât mai ușor căci accidentele de scufundare se fac totdeauna pe baza ridicării la suprafață”.
Peste 100 de scafandri militari din forțele pentru operațiuni speciale și scafandri de mare adâncime participă la această acțiune. Împreună cu ei se antrenează și militari din Franța, Turcia și Bulgaria.
În cadrul exercițiului, echipajele au descoperit și o mină la suprafața apei. Scafandrii au coborât din 2 elicoptere și au avut misiunea de a distruge dispozitivul.
Întreaga acțiune a fost supravegheată de pe o navă dotată cu sisteme moderne de protecție și intervenție.
Cpr.cmd Cristian Mitu, comandant nava: „Principalele misiuni ale navei sunt cele de suport pentru scafandri de mare adâncime, dar mereu când plecăm pe mare avem la bord și o echipă eod pentru detonarea minelor în derivă”.
Comandor ing. Fănel Rădulescu, comandant Centrul de Scafandri Constanța: „La momentul actual, pericol cel mai evident și cel mai real este cel al minelor derivante. Odată ce baraje de mine s-au rupt sau au fost lovite în zona în care ele au fost dispuse în apele teritoriale ale Ucrainei au început să vină oriunde în Marea Neagră”.
De la începutul conflictului din Ucraina, în zona litoralului românesc, au fost descoperite și distruse cinci mine care pluteau în derivă. Pe lângă acestea, militarii au mai găsit în ultimul an și șase dispozitive care proveneau din cele două războaie mondiale.