Alertă pe litoral după ce armata ucraineană a anunțat că furtunile au desprins mai multe mine marine
Este alertă pe litoral după ce armata ucraineană a anunțat că furtunile au desprins mai multe mine marine, care pot ajunge și pe coasta României.
Forțele Navale Române au luat măsuri speciale de securitate în zona culoarului de navigaţie deschis pentru navele comerciale, dar și în apropierea platformelor marine. 60 de mine marine plutind în derivă, au fost descoperite până acum în Marea Neagră.
Explozia puternică a unei mine ce a fost adusă de o furtună la malul Mării Negre, a fost filmată de un tânăr în dreptul orașului Batumi, din Georgia. La mai puțin de 20 de ore după, purtătorul de cuvânt al Forțelor Militare din Odesa a avertizat, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, că există riscul ca alte mine să pornească în derivă în Marea Neagră, inclusiv spre România.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Forțelor Militare din Odesa: „Ruşii pun mine în apă în Odesa. Aveți grijă și să nu vă plimbați pe malul mării pentru că vin furtunile și oamenii pot călca pe mine, pentru că minele pot ajunge aproape de malul mării”.
Adrian Mihălcioiu, reprezentant al ITF România: „Curenții din partea de nord duc minele, practic, pe partea de ape foarte apropiate de coastele României prima dată, apoi Bulgariei, merg până jos aici, în Turcia. Ele vor veni pe coasta Ucrainei apoi vedeți că intră în zona Sulina pe brațele Dunării și apoi intră pe acest golf spre port și merg spre Istanbul. Au un traseu drept, linear nu fac zig zaguri”.
Marina Militară, prin Direcția Hidrografică și ofițerii de la Port Control, au avertizat imediat toate navele.
Ilknur Pintilie: „Sunt 22 de nave care așteaptă în acest moment în rada exterioară a portului Constanța să intre înăuntru, la descărcare sau încărcare. Comandanții au fost avertizați că, în apele teritoriale românești, există riscul apariției de mine marine”.
60 de mine marine au fost găsite plutind în derivă în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina.
Cornel Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române: „Este un pericol atât pentru tranzitul navelor comerciale, cât și pentru cele care își desfășoară activitatea în zona litoralului, mă refer la activitățile de pescuit și nu numai acestea, chiar și cei care lucrează pe platformele de foraj maritim din Marea Neagră”.
Iar cinci dintre acestea au fost detonate până acum de scafandrii miliari români.