Două cule boierești din Dolj, care erau la un pas de prăbușire, au fost restaurate și vor fi incluse în patrimoniul UNESCO
Două cule boierești din Dolj - mărturii ale istoriei din ultimele secole - sunt acum deschise pentru vizitatori. Date uitării câteva decenii, erau la un pas de prăbușire.
Însă acum și-au recăpătat frumusețea după ce au fost consolidate și restaurate cu bani europeni. Autoritățile spun că vor fi incluse și în patrimoniul UNESCO.
O parte dintre oaspeti vizitaseră ruinele acestor cule. Acum au venit să le vadă și după restaurarea care a costat un milion de euro.
Camelia Macsut, turistă: „Chiar simțeai o anumită dezamagire văzând cum se degradează și e o mare bucurie sa le vedem așa frumoase. Mi-au plăcut foarte mult”.
Andrei Iordache, turist: „Mă bucur că și Oltenia devine din ce în ce mai cunoscută în circuitul turistic, mă bucur că au renovat aceste cule. Mai țin minte din amintirile de la bunici când mai găseam un vas din asta mai special”.
Aceste case au fost gândite ca niște fortărețe, menite să apere familiile boierilor și bunurile lor de turcii care treceau Dunărea. Au ziduri înalte și groase de zeci de centimetri. Iar în odăi, pare că timpul s-a oprit în loc.
Cristina Schnel, turistă: „Mi-au plăcut forte mult aceste împletituri de nuiele care am înțeles ca sunt specifice zonei”.
Cula Izvoranu-Geblescu din comuna Brabova și cea din comuna Cernătești sunt singurele din Dolj care au putut fi salvate de la degradare.
Dragoș Andreescu, ghid turistic: „Sunt 2 cule care pun județul Dolj pe harta. Deja încep să vină spre sudul Olteniei că sunt destul de multe lucruri frumoase. Eu încerc să deschid cărările și mai ales să îi fac pe oamenii locului să înțeleagă că au niște adevărate bijuterii la ei in bătătură”.
Laura Șerban, turistă: „E bine pentru toată lumea să se păstreze, sunt lucruri care țin de istorie și ar fi păcat sa se piardă”.
Turiștii au poposit apoi într-o casă tradițională din Cernătești, construită acum 150 de ani, unde s-au ospătat cu pâine făcută în țest, cârnați și murături.