Încă două cazuri de hepatită necunoscută raportate în România, la doi copii de 10 şi 16 ani, din judeţul Sibiu
Încă doi copii suspecți de hepatită din cauze necunoscute au ajuns în grija medicilor. Numărul cazurilor au ajuns în România la patru.
Între timp, prima fetiță bănuită că ar avea această boală misterioasă a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni unde mâine va fi supusă unui transplant de ficat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicii spun că ultimele teste arată că insuficiența hepatică a fost provocată de boala „Wilson”, o tulburare genetică.
Fetița de 5 ani, internată de 3 săptămâni la spitalul Grigore Alexandrescu a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni. Medicii i-au făcut toate analizele în vederea transplantului, inclusiv evaluarea neurologică prin CT cerebral. Organismul îi este slăbit și din cauza infecțiilor virale pe care le-a avut în trecut, inclusiv covid, spun doctorii.
Ultimele analize au confirmat cauza insuficientei hepatice: o tulburare genetică ce provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism, numită boala Wilson.
Dana Tomescu, şefa secţiei ATI Fundeni: ''Fetița este într-o stare gravă este o isuficență hepatică. Diagnosticul s-a confirmat vineri. Are multiple probleme pe lângă această boală hepatică. Analize de sânge care arată o imunodepresie suplimentară e anemică, cu deficit ponderal de câteva kg, un grad de afectare cerebrală și practic din punct de vedere al criteriilor pentru transplant hepatic are toate criteriile, dar cu prognostic rezervat''.
Copila, care are indicație de transplant hepatic de urgență, va primi o bucată din ficatul unui tânăr de 17 ani aflat în moarte cerebrală. Medicii vor preleva ficatul tânărului, iar lobul stâng - pentru că este cel mai mic - îl vor transplanta fetei de 5 ani. Practic această bucată va înlocui întregul ficat bolnav al copilei. În timp, dacă organismul nu îl va respinge, ficatul se va dezvolta odată cu creșterea fetei.
Este vorba de o intervenție extrem de complicată, care va dura câteva ore. Transplantul va fi efectuat de o echipă mixtă. Fiind vorba despre un copil, este obligatorie prezența unui specialist care să aibă competență în chirugia pediatrică. Acesta va veni de la Spitalul Grigore Alexandrescu. Totodată expertiza chirurgilor de transplant este esențială, iar ei vor fi de la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni. La intervenție vor mai participa gastroenterologi și medici anesteziști.
Transplantul de ficat în cazul copiilor este o procedură care se face rar în România, pentru că nu avem un centru de pediatrie care să aibă o echipă medicală pregătită în acest sens. Ultimul a fost făcul anul trecut tot la Institutul Fundeni.
În alte ţări, această procedură se face în multe spitale.
Radu Zamfir, directorul executiv ANT: ”Pe de altă parte, în România sunt acum 4 copii suspecți de infecţie cu hepatită misterioasă, după ce alți doi copii au fost raportați de Direcția de Sănătate Publică Sibiu. Este vorba de un băiat de 16 ani și o fată de 10 ani. Adolescentul este încă în grija mediclor, însă fata a fost deja externată”.