Alți doi copii din România sunt suspecți de infecție cu hepatită a cărei cauză nu se cunoaște deocamdată. Probele celor doi, în vârstă de 8 luni și 10 ani sunt acum analizate în laborator.

Iar fetița de 5 ani internată la începutul lunii la spitalul Grigore Alexandrescu, care se încadrează în definiția de caz pentru această infecție, ar putea trece printr-un transplant de ficat. Mama fetei face investigații medicale pentru a vedea dacă este compatibilă și daca poate fi donator. Doar că la noi în
țară nu există niciun spital acreditat unde să se facă asfel de operații.

Analizele făcute până acum arată ca fetița internată la Grigore Alexandrescu nu are infecție cu adenovirus, despre care experții internaționali spun că ar putea fi o cauză a hepatitei misterioase. Pentru copila care încă nu a împlinit 5 ani, doctorii au încercat mai multe variante de tratament. Însă, nu au obținut rezultatele dorite. Acesta este motivul pentru care medicii iau în calcul și varianta unui transplant de ficat.

Specialiștii spun că în cazurile de hepatită infecțioasă severă se poate ajunge la insuficiență hepatică. Practic ficatul nu mai funcționează și sunt afectate rapid și celelalte organe.

Pentru că România nu are un centru acreditat pentru transplantul hepatic la copiii mici, se ia în calcul varianta ca fetița să fie trimisă în străinătate.

Primele care cedează sunt funcțiile de coagulare. Funcția de detoxifiere hepatică este și ea rapid agravată astfel încât organismul se încarcă rapide de produși toxici de metabolism. Evoluția unei hepatite acute fulminante poate fi rapidă de la câteva ore, zile până la câteva săptămâni, timp în care medici își dau seama că sunt depășite toate resursele terapeutice cunoscute de susținere a funcției hepatice”, a declarat dr. Iulia Țincu, medic specialist gastroenterologie pediatrică.

Testele arată că fetița are anticorpi pentru infecția cu SARS-CoV-2, semn că a trecut de curând prin boală, având în vedere că nu este vaccinată. De altfel, o parte dintre copiii diagnosticați la nivel mondial cu această formă de hepatită au avut în trecut Covid. Însă nu și ceilalți doi copii din România suspecți de aceeași infecție.

Acești copii au anumite forme de hepatită care până în prezent nu s-a dovedit a fi hepatitele obișnuite ale copilului și care sunt sunt acum investigați cu laboratorul pentru a vedea dacă se depistează un alt virus hepatitic sau dacă nu se depisetază atunci intră în definiția de caz pe care OMS și ECDC au emis-o pentru a fi raportate și analizate. Nu s-a dovedit care este virusul care le-a provocat. Aceasta este particularitatea, că nu avem agentul etiologic”, a declarat dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Medicii spun că hepatitele infecțioase sunt mult mai frecvente în rândul copiilor decât în cazul adulților. Și de-a lungul timpul au mai fost înregistrate astfel de infecții ale căror cauze nu au putut fi stabilite. De această dată Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă pentru că s-au înregistrat mult mai multe cazuri într-o perioadă scurtă de timp, iar evoluția lor este fulminantă.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate in Marea Britanie, dar și în țările nordice sau Spania.

La nivel mondial au fost înregistrare 190 de cazuri.