Dosarul Mineriada. Petre Roman, la Parchet: "Violentele din 13 iunie au avut ca tinta chiar persoana mea si guvernul meu"

petre roman - Agerpres

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

Procurorii militari i-au adus la cunostinta ca este pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii, informeaza Agerpres.

La plecare, Roman a afirmat ca el si guvernul pe care il conducea atunci au fost tinta violentelor din 13 iunie 1990.

"Am luat la cunostinta de inceperea acestei cercetari. Este vorba de dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990. Sunt, de fapt, doua evenimente - 13 iunie si Mineriada. In ce priveste 13 iunie, cred ca lucrurile sunt clare, adica violentele care s-au dezlantuit in dupa-amiaza si seara de 13 iunie au avut ca tinta chiar persoana mea si guvernul meu. Au fost atacate Ministerul de Interne, Politia Capitalei, Televiziunea. Iar o dovada este faptul ca, in septembrie 1991, o mineriada si mai brutala si mai mare a fost impotriva mea si a guvernului pe care l-am condus si am fost victimele acelei oribile si violente mineriade", a declarat Roman.

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu si a lui Victor Atanase Stanculescu, a anuntat Administratia Prezidentiala, demersul avand legatura cu anchetarea evenimentelor din 1990. Cei trei au detinut la acel moment functii de conducere.

Citește și
Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Victor Atanasie Stanculescu - stiri
Dosarul Mineriada. Klaus Iohannis a avizat cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu Voican si Victor Stanculescu

In acest dosar, fostul presedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii, constand in aceea ca, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii prin declansarea unui atac asupra populatiei civile in iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului in Capitala.

Potrivit ordonantei intocmite de Parchetul Militar, initial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infractiuni: propaganda pentru razboi, genocid (savarsit prin: uciderea membrilor colectivitatii sau grupului, vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a colectivitatii sau grupului, supunerea colectivitatii sau grupului la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica) si tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsirea de libertate fara temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii in infractiuni contra umanitatii constand in aceea ca "in zilele de 11-12.06.1990, in calitate de presedinte al CPUN, impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Procurorii mai sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 persoane.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal fostul director al SRI Virgi Magureanu, general-maior (rez.) Corneliu
Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Magurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Baneasa - Scoala Militara Superioara de Ofiteri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost sef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepresedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepresedinte al CPUN).

De asemenea, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali au fost pusi sub acuzare pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului: Miron Cozma (fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"), Cornel Burlec Plaies (fost ministru adjunct al Ministerului Minelor) - i-a preluat pe mineri la sosirea in Gara de Nord; Gheorghe Dobre (fost director Regionala CFR Craiova) - a asigurat conditii pentru ca trenurile cu mineri sa aiba drum liber pana in Capitala; cpt. (rez) Nicolae Camarasescu (fost inginer la Exploatarea Miniera Aninoasa), Stefan Bacs (fost lider de sindicat la Mina Lonea), Nicolae Ciocan (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Deva), Nicolae Stanca (fost director Exploatarea Miniera Deva), Viorel Temelescu (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Motru), Nicolae Miclaus (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Tebea), Petre Doroftei (fost director E.M. Tebea), Petru Brait (fost lider sindical la E.M. Petrila), Matei Drella (fost lider sindical la Mina Barbateni), Gheorghe Marchis (fost director la E.M. Petrosani), Ioan Constantin Ilinescu (fost inginer E.M. Aninoasa), Gheorghe Soltanel (fost director E.M. Comanesti), col (rez.) Dumitru Bondoc (militar activ la Sectia de Informatii Gorj-Biroul Motru).
 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Dosarul Mineriadei: fostul vicepremier din 1990, chemat la Parchet. Ce rol a jucat in procesul Ceausestilor
Dosarul Mineriadei: fostul vicepremier din 1990, chemat la Parchet. Ce rol a jucat in procesul Ceausestilor

Gelu Voican-Voiculescu a ajuns joi dimineata la Parchetul General, unde procurorii militari ar urma sa-i aduca la ca este pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii.

Dosarul Mineriada. Klaus Iohannis a avizat cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu Voican si Victor Stanculescu
Dosarul Mineriada. Klaus Iohannis a avizat cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu Voican si Victor Stanculescu

Presedintele Klaus Iohannis a aviuzat marti cererile de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Victor Atanasie Stanculescu, care sunt cercetati in asa numitul dosar al "mineriadei", pentru evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei:
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei: "Mi-e frica. Daca-i dau una, moare!"

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 incinge spiritele: Miron Cozma l-a amenintat cu bataia pe Ion Iliescu, pe seama caruia pune evolutia evenimentelor sangeroase din Piata Universitatii, de acum 25 de ani.

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană adoptă primele sancţiuni împotriva unor agenţi ruşi ca răspuns la atacuri hibride
Uniunea Europeană adoptă primele sancţiuni împotriva unor agenţi ruşi ca răspuns la atacuri hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP.