Dosarul Mineriadei: fostul vicepremier din 1990, chemat la Parchet. Ce rol a jucat in procesul Ceausestilor


Ultimul update: Duminica 08 Noiembrie 2015 07:02
Data publicarii: Joi 05 Noiembrie 2015 10:56
Categorie: Stiri actuale

Gelu Voican-Voiculescu a ajuns joi dimineata la Parchetul General, unde procurorii militari ar urma sa-i aduca la ca este pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii.

Fostul viceprim-ministru din Guvernul Petre Roman completeaza lista celor care sunt acuzati oficial de infractiuni contra umanitatii in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Gelu Voican-Voiculescu este un personaj cheie in evenimentele din 1989-1990. A fost unul dintre protagonistii procesului sotilor Ceausescu si s-a ocupat de executarea sentintei si de inmormantarea celor doi.

Dupa Revolutie a fost cooptat in Guvern si, ca viceprim-ministru, ar fi jucat un rol important in perioada Mineriadei din 1990. Spre deosebire de Ion Iliescu sau Miron Cozma, in cazul sau procurorii au avut nevoie de un aviz al presedintelui, fiindca asa prevede legea raspunderii ministeriale.

Inainte de a intra in biroul anchetatorilor, Gelu Voican-Voiculescu a refuzat sa faca declaratii despre posibila sa inculpare, insa a respins orice implicare in reprimarea demonstratiilor din Piata Universitatii. Dupa Victor Atanasie Stanculescu, el ar fi al doilea membru al guvernului din 1990 chemat la Parchet si cel mai probabil ii va urma premierul Petre Roman.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO