Dosarul Mineriada. Klaus Iohannis a avizat cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu Voican si Victor Stanculescu

Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Victor Atanasie Stanculescu - stiri

Presedintele Klaus Iohannis a aviuzat marti cererile de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Victor Atanasie Stanculescu, care sunt cercetati in asa numitul dosar al "mineriadei", pentru evenimentele din 13-15 iunie 1990.

"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a marti ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala a domnului Roman Petre, fost Prim-ministru al Romaniei in perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, a domnului Voiculescu Gelu - Voican, fost Viceprim-ministru al Romaniei in perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, si a domnului Stanculescu Victor Atanase, fost Ministru al Apararii Nationale in perioada 16 februarie 1990 – 30 aprilie 1991, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 12 si ale art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008.

Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestor cereri." - se arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Petre Roman a fost prim-ministru in perioada 26 decembrie 1989 - 26 septembrie 1991, Gelu-Voican Voiculescu a fost viceprim-ministru in perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, iar Victor Atanase Stanculescu a fost ministru al Apararii Nationale in perioada 16 februarie 1990 - 30 aprilie 1991.

Procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii din dimineata zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Citește și
Miron Cozma - stiri
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei: "Mi-e frica. Daca-i dau una, moare!"

"In perioada urmatoare, vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice", a anuntat Parchetul General.

Pana in prezent, in acest dosar au fost pusi sub acuzare fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, si fostul sef al parchetelor militare, Mugurel Florescu.

Citește și...
Miron Cozma, despre vicepremierul Gabriel Oprea:
Miron Cozma, despre vicepremierul Gabriel Oprea: "Credeti ca a venit intamplator in jurul meu? Eu aveam putere"

Prezent la la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul "Mineriada", Miron Cozma a fost intrebat de jurnalisti de relatia sa cu vicepremierul Gabriel Oprea.

Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei:
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei: "Mi-e frica. Daca-i dau una, moare!"

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 incinge spiritele: Miron Cozma l-a amenintat cu bataia pe Ion Iliescu, pe seama caruia pune evolutia evenimentelor sangeroase din Piata Universitatii, de acum 25 de ani.

Procurori: Ion Iliescu a decis cu Petre Roman chemarea minerilor la Bucuresti si reprimarea violenta a manifestatiilor
Procurori: Ion Iliescu a decis cu Petre Roman chemarea minerilor la Bucuresti si reprimarea violenta a manifestatiilor

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare de procurorii militari in dosarul "Mineriada" pentru infractiuni contra umanitatii, constand in aceea ca, in calitate de presedinte al CPUN, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii.

Recomandări
Zelenski: „Mikolaiv este un oraş asupra reconstrucţiei căruia a preluat patronajul Danemarca”
Zelenski: „Mikolaiv este un oraş asupra reconstrucţiei căruia a preluat patronajul Danemarca”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în mesajul transmis luni seară, că ”teroarea rusească trebuie să piardă peste tot şi în toate” și că a discutat cu o delegație daneză despre reconstrucția Ucrainei.

Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului

Cu trei luni înainte de a se roti la şefia guvernului, PSD şi PNL au început discuţiile despre cum îşi vor împărţi ministerele. Liberalii nu vor să cedeze justiţia, dar ar vrea să preia finanţele şi transporturile.

Economia germană ar putea intra în recesiune, după ce s-a contractat în mod neaşteptat în trimestrul patru
Economia germană ar putea intra în recesiune, după ce s-a contractat în mod neaşteptat în trimestrul patru

Economia germană ar putea intra într-o recesiune anticipată pe scară largă, deşi probabil mai superficială decât erau temerile iniţiale, după ce s-a contractat în mod neaşteptat în trimestrul patru.