Dosarul JAFUL SECOLULUI. Adrian Procop, suspect in dosarul furtului de tablouri din Olanda, a fost adus in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Al patrulea presupus hot al tablourilor furate acum un an si jumatate, din Olanda, a fost extradat din Marea Britanie. Adrian Procop este acuzat de furt calificat. Ceilalti 3 complici au fost intre timp condamnati la inchisoare.

Picturile insa, sapte la numar, semnate printre altele de Piccaso ori Matisse, nu au fost gasite pana acum. O lume intreaga a comentat acest jaf si declaratia facuta de mama unuia dintre hoti care a spus ca le-a dat foc tablourilor.

Adrian Procop a fost adus de la Londra cu o cursa de linie, care a aterizat pe Aeroportul Henri Coanda. Procop a fi condus in arestul Politiei Capitalei, iar vineri va fi prezentat instantei Curtii de Apel Bucuresti pentru confirmarea mandatului de arestare.

Adrian Procop, acuzat ca a furat cele sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, a fost prins in Marea Britanie, anul trecut, in luna decembrie. Acesta fusese prins de Interpol Manchester, in urma unor informatii primite de la Interpol Bucuresti.

Adrian Procop era dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, in octombrie 2012.

Citește și
tablouri
Adrian Procop, acuzat ca a furat tablourile din Rotterdam, prins in Marea Britanie
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In 15 iulie, procurorii DIICOT l-au trimis in judecata, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate, in octombrie 2012, tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alaturi de Procop au fost trimisi in judecata Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru si Petre Condrat. Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta.

Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Judecarea dosarului a inceput in 13 august 2013, la Judecatoria Sectorului 3. La primul termen de judecata, avocatii celor acuzati de furtul tablourilor au contestat expertiza realizata de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), care concluziona ca cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitiile din 1 martie, de la locuinta Olgai Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza.

In 26 noiembrie, Judecatoria Sectorului 3 i-a condamnat pe Radu Dogaru si Eugen Darie la sase ani si opt luni de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus ca Dogaru si Darie sa ramana in arest. Decizia nu este definitiva, avocatii celor doi declarand recurs.

Dogaru si Darie au fost judecati prin procedura simplificata, pe baza recunoasterii vinovatiei, intr-un dosar desprins din cel trimis instantei in iulie.

Judecarea lui Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si Adrian Procop continua la Judecatoria Sectorului 3, urmatorul termen fiind stabilit la 21 ianuarie, cand ar urma sa fie audiati aproximativ 10 martori.

Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

Ulterior aceasta si-a schimbat declaratia, aratand in fata instantei ca ea nu a ars tablourile, asa cum a sustinut anterior, in timpul cercetarii penale.

Procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Dosarul JAFUL SECOLULUI. Dogaru si Darie au scapat cu doar cativa ani de inchisoare datorita noului Cod Penal
Dosarul JAFUL SECOLULUI. Dogaru si Darie au scapat cu doar cativa ani de inchisoare datorita noului Cod Penal

Radu Dogaru si Eugen Darie, doi dintre cei 6 romani judecati pentru furtul tablourilor din muzeul din Rotterdam, au pedepsele micsorate, gratie noului Cod Penal.

Adrian Procop, acuzat ca a furat tablourile din Rotterdam, prins in Marea Britanie
Adrian Procop, acuzat ca a furat tablourile din Rotterdam, prins in Marea Britanie

Adrian Procop, acuzat ca a furat cele sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, a fost prins in Marea Britanie, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, oficiali din Politia Romana.

JAFUL SECOLULUI. Radu Dogaru se gandeste sa dea in judecata muzeul din Olanda.
JAFUL SECOLULUI. Radu Dogaru se gandeste sa dea in judecata muzeul din Olanda. "A fost prea usor"

Avocatul lui Radu Dogaru, autorul jarfului de la muzeul Kunsthal din Olanda, a afirmat ca institutia ar putea fi data in judecata de clientul sau, pe motiv ca jaful a fost mult prea usor.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.