Adrian Procop, acuzat ca a furat tablourile din Rotterdam, prins in Marea Britanie

×
Codul embed a fost copiat

Adrian Procop, acuzat ca a furat cele sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, a fost prins in Marea Britanie, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, oficiali din Politia Romana.

 Barbatul a fost prins joi, de Interpol Manchester, in urma unor informatii primite de la Interpol Bucuresti, au precizat sursele citate.

Adrian Procop era dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, in octombrie 2012.

Autoritatile britanice vor lua vineri in discutie cererea de extradare in Romania a lui Adrian Procop, potrivit surselor citate.

In 15 iulie, procurorii DIICOT l-au trimis in judecata, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Citește și
tablouri
JAFUL SECOLULUI. Radu Dogaru se gandeste sa dea in judecata muzeul din Olanda. "A fost prea usor"
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

De la muzeul din Rotterdam au fost furate, in octombrie 2012, tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alaturi de Procop au fost trimisi in judecata Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru si Petre Condrat.

Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta. Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Judecarea dosarului a inceput in 13 august, la Judecatoria Sectorului 3. La primul termen de judecata, avocatii celor acuzati de furtul tablourilor au contestat expertiza realizata de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), care concluziona ca cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitiile din 1 martie, de la locuinta Olgai Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza.

In 26 noiembrie, Judecatoria Sectorului 3 i-a condamnat pe Radu Dogaru si Eugen Darie la sase ani si opt luni de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus ca Dogaru si Darie sa ramana in arest. Decizia nu este definitiva, avocatii celor doi declarand recurs.

Dogaru si Darie au fost judecati prin procedura simplificata, pe baza recunoasterii vinovatiei, intr-un dosar desprins din cel trimis instantei in iulie.

Judecarea lui Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si Adrian Procop continua la Judecatoria Sectorului 3, urmatorul termen fiind stabilit la 21 ianuarie, cand ar urma sa fie audiati aproximativ 10 martori.

Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.
Ulterior aceasta si-a schimbat declaratia, aratand in fata instantei ca ea nu a ars tablourile, asa cum a sustinut anterior, in timpul cercetarii penale.

Procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Dogaru si Darie, condamnati la sase ani si opt luni de inchisoare, in dosarul furtului de tablouri
Dogaru si Darie, condamnati la sase ani si opt luni de inchisoare, in dosarul furtului de tablouri

Judecatoria Sectorului 3 i-a condamna pe Radu Dogaru si Eugen Darie la sase ani si opt luni de inchisoare cu executare, pentru furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, in octombrie 2012.

JAFUL SECOLULUI. Radu Dogaru se gandeste sa dea in judecata muzeul din Olanda.
JAFUL SECOLULUI. Radu Dogaru se gandeste sa dea in judecata muzeul din Olanda. "A fost prea usor"

Avocatul lui Radu Dogaru, autorul jarfului de la muzeul Kunsthal din Olanda, a afirmat ca institutia ar putea fi data in judecata de clientul sau, pe motiv ca jaful a fost mult prea usor.

Recomandări
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române.

Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”

Vineri începe campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Aproape 90 la sută dintre români știu că acestea sunt organizate pe 9 iunie.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.