JAFUL SECOLULUI. Radu Dogaru se gandeste sa dea in judecata muzeul din Olanda. "A fost prea usor"

×
Codul embed a fost copiat

Avocatul lui Radu Dogaru, autorul jarfului de la muzeul Kunsthal din Olanda, a afirmat ca institutia ar putea fi data in judecata de clientul sau, pe motiv ca jaful a fost mult prea usor.

Daca va fi gasit vinovat de neglijenta, muzeul va trebui sa imparta povara compensatiilor cu Radu Dogaru.

Intre timp, autorul furtului a detaliat modul in care a dat lovitura.

"Nu am ars tablourile, mama i le-a dat lui Vladimir Vladimirenco, un cetatean ucrainean". Aceasta este declaratia, facuta in premiera in fata judecatorului de Radu Dogaru, principalul suspect in furtul celor 7 lucrari dintr-un muzeu din Rotterdam.

Pentru prima data de la inceputul acestui proces, inculpatii au fost in sfarsit audiati si au facut dezvaluiri importante, legate de capodoperele disparute fara urma.

Citește și
tablouri furate din Olanda
Cei 3 barbati acuzati ca au participat la Jaful Secolului au picat testul cu detectorul de minciuni

CE A DECLARAT RADU DOGARU

Dogaru: M-am gandit ca sunt false. Aici paza era ca si inexistenta, din acest motiv am crezut ca sunt false, am crezut ca sunt copii

Dupa furt, am ramas in parcul din apropiere. Politia a venit la 6 minute. S-au uitat cu niste lanterne, dar nu au sesizat furtul si nu au dat alarma. au plecat. Furtul a fost descopreit a doua zi, la ora 9.

Judecator: De ce ati riscat sa furati niste copii?
Dogaru: Am crezut ca si aceste copii pot fi valorificate.

Judecator: Ce s-a intamplat cu aceste tablouri?
Dogaru: Cu siguranta nu au fost distruse. In acest moment nu sunt vandute. Nu le am dat foc. Le-am dat mamei mele care le-a dat unei persoane, pe care eu o cunosteam dar pe care ea nu o cunostea. Se numeste Vladimir Valdimirenco si este cetatean ucrainean. Ne-am cunoscut in Londra, stiu adresa lui din Londra.

Mama a facut speculatii aflata sub influenta anchetatorilor si sub presiunea a 12 ore de audieri.

Cred ca se puteau valorifica in Uniunea Sovietica unor oameni cu bani multi. Pana am ajuns la Bucuresti am crezut ca sunt false, abia aici la muzeu, o doamna mi-a spus ca sunt. La unul dintre tablouri, la Gaugain, un expert a fost in dubiu daca e original

Le-am spus procurorilor din Olanda, care m-au audiat o singura data la DIICOT Bucuresti ca ii pot pune in legatura cu domnul caruia mama i-a dat tablourile. Ca pot sa fac in asa fel incat sa ii ajut sa le recupereze. dar au refuzat. Au zis ca nu vor 5, le vor pe toate.

Dogaru: Cand am fost arestat tablourile se aflau la matusa mea, Marta.

Fundatia Triton, cea care detine tablourile, a incasat polita de asigurare de 18 milioane de euro.

Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu au recunoscut, marti, in fata instantei, toate faptele de care sunt acuzati in dosarul furtului de tablouri si au cerut sa fie judecati in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.

Instanta Judecatoriei Sectorului 3 i-a intrebat, la termenul de marti, pe inculpatii din dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunosc si le insusesc.

Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu au spus ca recunosc toate faptele pentru care au fost trimisi in judecata de procurori si vor sa fie judecati in baza acestora, cu aplicarea prevederilor articolului 320 indice 1 din Codul penal.

In aceste conditii, instanta urmeaza sa ii audieze pe cei trei si apoi sa acorde cuvantul procurorului si celorlalte parti din dosar. Primul este audiat Alexandru Bitu.

Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata, potrivit articolului 320 indice 1.

In acest caz, inculpatul va beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii.

Catalin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, a declarat marti ca face demersuri pentru a da in judecata Muzeul Kunsthal si Primaria Rotterdam, pe baza unui raport al politiei olandeze facut imediat dupa furtul celor sapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate si neglijenta autoritatilor.

Avocatul Catalin Dancu a declarat pentru MEDIAFAX ca dupa termenul de marti din dosarul privind furtul tablourilor va lua legatura cu avocati olandezi pentru a introduce pe rolul unei instante o actiune prin care sa se dovedeasca faptul ca Muzeul Kunsthal si Primaria Rotterdam au dat dovada de neglijenta in ceea ce priveste securizarea perimetrului muzeului si mai ales a operelor de arta expuse in el.

Dancu a spus ca actiunea se va baza pe un raport al politiei olandeze facut dupa furtul celor sapte tablouri si care ar dovedi deficiente in ceea ce priveste sistemele de securitate ce trebuiau sa asigure muzeul.

Avocatul a precizat ca nu existau senzori in preajma operelor de arta, "nici macar o bara sau un geam de protectie ca sa nu ajungi sa pui mana pe ele sau sa ajungi sa arunci cu cerneala in ele".

Dancu a mai spus ca aceasta actiune are rolul de a produce o circumstanta atenuanta in cazul acuzatiilor aduse clientului sau, in dosarul de la Judecatoria Sectorului 3.

La termenul din 10 septembrie, Catalin Dancu afirma ca cinci dintre tablourile furate au fost predate de Olga Dogaru unui barbat. Dancu preciza ca tablourile ar fi ajuns, imediat dupa arestarea lui Radu Dogaru, la o persoana "trimisa" de acesta, care nu si-a declinat identitatea in fata Olgai Dogaru.

"Aceste lucruri sunt clarificate si sunt lamurite deja de procurori. Se stiu in cadrul materialului de urmarire penala", a mai spus Catalin Dancu.

Intrebat daca anchetatorii au aflat cine este persoana careia Olga Dogaru i-a dat tablorile, Dancu a mentionat ca nu, fiind cunoscuta doar procedura in care au fost predate tablourile.

Dancu mai spunea, in legatura cu tablourile furate de la muzeul din Rotterdam, ca cinci dintre acestea ar fi, in opinia lui, in Republica Moldova, iar celelalte doua s-ar fi pierdut in Belgia.

In 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Judecarea dosarului a inceput in 13 august, la Judecatoria Sectorului 3. La primul termen de judecata, avocatii celor acuzati de furtul tablourilor au contestat expertiza realizata de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), care concluziona ca cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitiile din 1 martie, de la locuinta Olgai Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza.

Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta. Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

Ulterior aceasta si-a schimbat declaratia, aratand ca ea nu a ars tablourile, asa cum a sustinut anterior in declaratie data in fata procurorilor.

Procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cine este Natasa Timofei, tanara de 19 ani din Romania, arestata in Dosarul Jaful Secolului
Cine este Natasa Timofei, tanara de 19 ani din Romania, arestata in Dosarul Jaful Secolului

Romanca arestata in Olanda urma sa se marite cu unul dintre suspectii arestati in Jaful Secolului din lumea artei.

Cei 3 barbati acuzati ca au participat la Jaful Secolului au picat testul cu detectorul de minciuni
Cei 3 barbati acuzati ca au participat la Jaful Secolului au picat testul cu detectorul de minciuni

Banuiti ca au participat la Jaful Secolului din lumea artei si ca au adus panzele in Romania ca sa le vanda, respectivii au negat in permanenta, orice legatura cu acest caz.

O comoara de sute de milioane de euro, ascunsa in Romania. Trei romani, implicati in Jaful Secolului
O comoara de sute de milioane de euro, ascunsa in Romania. Trei romani, implicati in Jaful Secolului

7 tablouri de sute de milioane de euro, furate de la un muzeu din Rotterdam, ar putea fi ascunse undeva in Romania.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.