Dosarul de coruptie a lui Dan Voiculescu a fost amanat pentru 19 martie, din lipsa de aparare
Tribunalul Bucuresti a amanat vineri pentru 19 martie judecarea dosarului in care fostul senator Dan Voiculescu este acuzat de fapte de coruptie privind modul de privatizare al Institutului de Cercetari Alimentar.
Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat ca unul dintre inculpati este lipsit de aparare. Amanarea a fost decisa in conditiile in care Vlad Savulescu nu a avut aparator la acest termen.
Dan Voiculescu nu a vrut sa faca declaratii nici la intrarea si nici la iesirea din Tribunal.
Judecarea dosarului a fost amanata si la termenul din 20 februarie, cand instanta a constatat ca trei dintre inculpati erau lipsiti de aparare.
Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 6 februarie, retrimiterea la aceasta instanta a dosarului, intrucat Voiculescu nu mai este senator.
Cauza ajunsese la inceputul lunii ianuarie 2013 la instanta suprema, dupa ce Tribunalul Bucuresti isi declinase competenta de solutionare in favoarea ICCJ, ca urmare a faptului ca Dan Voiculescu a castigat un mandat de senator.
In 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din functia de senator, la mai putin de o saptamana dupa ce depusese juramantul. El si-a motivat gestul prin faptul ca in ultima perioada au existat "speculatii" cu privire la faptul ca imunitatea parlamentara pe care o presupune statutul de senator ar impiedica "actul de justitie" in cazul dosarului sau.
Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului de la instanta suprema, competenta sa judece parlamentari, la Tribunalul Bucuresti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.
La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata alaturi de alte 12 persoane in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro
Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".