Dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA, retrimis de la ICCJ la Tribunalul Bucuresti

Dan Voiculescu

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus miercuri retrimiterea dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) la Tribunalul Bucuresti.

Masura a fost luata dupa ce s-a constatat ca Dan Voiculescu nu mai este senator.

Astfel, dosarul in care Voiculescu si alte 12 persoane sunt judecati pentru modul in care a fost privatizat Institutul de Cercetari Alimentare va fi din nou judecat de Tribunalul Bucuresti, instanta suprema admitand exceptia de necompetenta dupa calitatea persoanei si dispunand declinarea cauzei, in conditiile in care acesta si-a dat demisia din functia de senator.

Procurorul DNA a reiterat, marti, in fata judecatorilor instantei supreme, traseul dosarului privatizarii ICA, aratand ca modul in care a inteles Dan Voiculescu sa procedeze privind demisiile sale din Parlament reprezinta "un abuz de drept".

Procesul privind privatizarea ICA, in care este inculpat Dan Voiculescu, a fost reluat in 31 ianuarie, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in 16 ianuarie, cererea procurorilor anticoruptie de urgentare a judecarii cazului si a schimbat termenul stabilit initial in 25 aprilie.

Citește și
Dan Voiculescu
Dosarul lui Dan Voiculescu, trimis la completul de trei judecatori de la ICCJ la care a fost initial

La termenul din 31 ianuarie, judecatorii Ionut Matei, Luminita Zglimbea si Cristina Rotaru au aratat ca trebuie asigurata, potrivit legii, continuitatea completului de judecata. Astfel, instanta a aratat ca dosarul de coruptie al lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA trebuie sa fie judecat de primul complet ce a fost stabilit in acest dosar, inainte de declinarea la Tribunalul Bucuresti, si a anuntat ca dezbaterile vor continua in 5 februarie, la completul format din judecatorii Corina Jijiie, Lavinia Lefterache si Mariana Ghena.

Dosarul privind privatizarea ICA s-a intors la inceputul lunii ianuarie 2013 la instanta suprema, dupa ce Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta de solutionare in favoarea ICCJ, ca urmare a faptului ca Dan Voiculescu a castigat un mandat de senator.

In 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din functia de senator, la mai putin de o saptamana dupa ce depusese juramantul. El si-a motivat gestul prin faptul ca in ultima perioada au existat "speculatii" cu privire la faptul ca imunitatea parlamentara pe care o presupune statutul de senator ar impiedica "actul de justitie" in cazul dosarului sau.

Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului sau de la instanta suprema, competenta sa judece parlamentari, la Tribunalul Bucuresti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, instanta competenta a judeca fiind atunci Tribunalul Bucuresti.

In 3 martie 2009, Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta de a judeca acest caz, intrucat Voiculescu obtinuse un mandat de senator in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.

In 29 iunie 2012, dupa aproape trei ani de dezbateri in acest caz, instanta suprema a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucuresti, intrucat acesta demisionase din functia de senator, calitate pe care a recastigat-o in urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.

In 20 decembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a luat in discutie dosarul lui Dan Voiculescu, constatand ca in Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea privind validarea mandatelor senatorilor alesi in 9 decembrie. Astfel, instanta a luat act de faptul ca Dan Voiculescu a fost ales senator, iar in acest context si-a declinat competenta de judecare a dosarului privind privatizarea ICA in favoarea inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Crin Antonescu: Lupta cu coruptia in Romania a fost redusa la cazurile Nastase si Voiculescu
Crin Antonescu: Lupta cu coruptia in Romania a fost redusa la cazurile Nastase si Voiculescu

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, lider USL, a afirmat ca lupta cu coruptia in Romania a fost redusa la cazurile Nastase si Voiculescu, pentru ca acestia "nu s-au dat cu Basescu", precizand ca daca cei doi ar fi facut altfel, atunci "se termina".

Dosarul lui Dan Voiculescu, trimis la completul de trei judecatori de la ICCJ la care a fost initial
Dosarul lui Dan Voiculescu, trimis la completul de trei judecatori de la ICCJ la care a fost initial

Completul de trei judecatori de la instanta suprema la care a fost repartizat procesul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA a dispus, joi, ca dosarul sa fie judecat de completul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 5 februarie.

Analiza Gandul. De ce nu se sustine explicatia lui Voiculescu privind ”renuntarea la imunitate”
Analiza Gandul. De ce nu se sustine explicatia lui Voiculescu privind ”renuntarea la imunitate”

Dan Voiculescu si-a dat din nou demisia din Senat sub pretexul renuntarii la imunitate, insa argumentul sau nu este valid juridic deoarece imunitatea parlamentara nu mai are efect pe dosarul sau de coruptie.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.