Alina Bica ramane in arest preventiv. Instanta suprema a respins definitiv contestatia fostei sefe a DIICOT

Ultima actualizare: 01-12-2014 06:57
Alina Bica

Instanta suprema a decis definitiv ca fostul sef al DIICOT Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan si expertul evaluator Emil Nutiu sa fie cercetati in arest preventiv.

Deciziile au fost luate in dosarul privind acordarea unei despagubiri pentru un teren supraevaluat din Capitala. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ca nefondate, contestatiile formulate de Bica, Bogdan, Alexandru si Nutiu si a mentinut decizia din 22 noiembrie pronuntata de judecatorul de drepturi si libertati de la aceeasi instanta, potrivit Mediafax.

Decizia pronuntata joi in camera de consiliu este definitiva. Alina Bica, Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan si Emil Nutiu, toti acuzati de abuz in serviciu privind despagubirile pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro, au fost retinuti in 21 noiembrie si arestati o zi mai tarziu, dupa ce judecatorul de drepturi si libertati de la ICCJ a admis cererea procurorilor DNA si a emis pe numele celor patru mandate pentru 30 de zile. Bica, Alexandru si Bogdan au facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP care in 2011 a acordat o despagubire de 377.282.300 de lei pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita din Capitala, supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), iar Nutiu este expertul care a stabilit valoarea terenului.

In acelasi dosar a fost arestata si fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, presedintele comisiei care a aprobat despagubirea, iar Oana Vasilescu, fost vicepresedinte al institutiei si membru in comisie, este cercetata in libertate sub control judiciar, ambele fiind acuzate de abuz in serviciu. Tot de abuz in serviciu sunt acuzati si ceilalti fosti membri ai comisiei , respectiv deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu si deputatul UDMR Marko Attila, pentru arestarea carora procurorii au cerut aviz la Camera Deputatilor, precum si Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar. Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Anchetatorii sustin ca, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru - au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, in Sectorul 2 al Capitalei, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 61 de milioane de euro. Procurorii sustin ca activitatea Comisiei Centrale de Despagubiri din care au facut parte cele noua persoane a fost "abuziva, infractionala", intrucat prin intermediari s-a intervenit la acestia pentru ca dosarul de despagubire al lui Gheorghe Stelian sa fie solutionat favorabil acestuia, iar in acelasi scop, evaluatorul ar fi primit pana la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.

Totodata, in documente ale anchetatorilor se arata ca omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe langa factori de decizie din cadrul ANRP" in vederea solutionarii dosarului lui Gheorghe Stelian. Anchetatorii prezinta in acest sens o declaratie a unei persoane care afirma ca Gheorghe Stelian a cumparat de la un anume Dino Sinigalia, in 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita.

"Dupa aceea, Dorin Cocos a garantat ca totul va fi bine ….Dupa ce s-a nominalizat un evaluator, GS i a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totala a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, și Dorin Cocos a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului…. Cocos Dorin, in mai multe transe, suma de aproximativ 10.000.000 euro", a mai spus persoana audiata de anchetatori, citata in aceleasi documente. Anchetatorii sustin ca Gheorghe Stelian, ar fi impartit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe.

Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro. Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu. Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO