Donatie pentru Ministerul Sanatatii. O companie IT ofera sisteme de monitorizare, dupa accidentul de elicopter din Constanta
O companie de IT din Cluj face o oferta greu de refuzat Ministerului Sanatatii. Mai exact, vrea sa doneze echipamente de monitorizare, care arata in timp real traseul aparatelor de zbor sau al ambulantelor si le localizeaza cu mare precizie.
Donatia vine dupa ce accidentul aviatic de la inceputul anului, din Muntii Apuseni, si recenta prabusire a elicopterului SMURD in lacul Siutghiol au aratat la ce pericole se expun salvatorii.
Creatorii sistemului spun ca il testeaza deja de cateva luni la ambulanta din Cluj si ca l-au adaptat special pentru interventii la care minutele fac diferenta intre viata si moarte.
"Se activeaza doar la impact de forta 8G. Asta nu o sa transmita doar daca ai cazut cu avionul, sistemul nostru transmite tot timpul. El se poate monta oriunde pe aici pe jos, are un sistem de monitorizare GPS, isi ia pozitia de la Satelit si prin GSM transmite tot timpul coordonatele", a explicat Cosmin Filipas, reprezentant al companiei de IT.
Echipamentul transmite in timp real traseul, locatia, viteza si altitudinea. Are o baterie interna care rezista pana la 48 de ore. Iar softul poate fi instalat pe orice calculator cu internet, tableta sau smarthphone.
"Daca unul dintre sefii ISU are un smarthphone si e o problema, intra el cu parola pe aceea locatie si isi vede elicopterul monitorizat", a mai spus Filipas.
Echipamentul de monitorizare este testat de cateva luni de Serviciul de Ambulanta Cluj.
"De exemplu, ambulantele care sunt in misiune, avem mai multe optiuni, ruta sau tot felul de reporturi. De exemplu ii dau ruta din ultimele patru ore si aici se vede harta Clujului si traseul autosanitarei din ultimele patru ore", a spus Horea Simu, seful Ambulanta Cluj.
Sistemul are si un buton de panica, in cazul in care este nevoie de interventia jandarmilor. "Pe langa apelul de pericol, noi stim tot timpul unde este ambulanta , in al doilea rand este monitorizarea traseului, a pauzelor pe care le face, este util si intr-o analiza retrospectiva a unui caz", a mai spus Horea Simu.
Creatorii spun ca sistemul ar fi fost extrem de util si in cazul elicopterului SMURD prabusit in lacul Siutghiol.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, donatie, monitorizare, software,
Dată publicare:
19-12-2014 07:35