Victimele elicopterului SMURD prabusit in Lacul Siutghiol au fost conduse pe ultimul drum de sute de oameni

Ultima actualizare: 21-12-2014 07:29

Salvatorii SMURD care au murit luni, cand li s-a prabusit elicopterul in lacul Siutghiol, din Mamaia, au fost inmormantati joi, in orasele natale.

Sute de oameni in doliu le-au fost alaturi rudelor, in Buzau, Braila, Navodari, si Mioveni. A fost cea mai neagra zi pentru copiii celor patru eroi, care au pierit incercand sa salveze alte vieti.

"Ultima decolare, echipa minunata! Sa fiti o echipa si acolo sus! Ultima poza cu voi - 15.12.2014, ora 16.06" - a scris una dintre colegele eroilor Smurd in dreptul ultimei fotografii cu ei. La cateva minute de la decolare, elicopterul cu care se aflau in misiune se prabusea in lacul Siutghiol. Joi, 4 salvatori au fost condusi pe ultimul drum.

Asistenta Gabriela Camelia Harton a fost inmormantata la Navodari. Sicriul a fost urmat de un convoi de ambulante cu sirenele pornite. La cimitir s-au tras salve de foc pentru cea care a salvat sute de vieti si a pierit in misiune. Era insarcinata si avea acasa o fetita de 13 ani.

Cu onoruri militare a fost ingropata si doctorita Laura Vizireanu, in orasul ei, Braila. Sute de oameni inlacrimati i-au urmat cortegiul funerar.

Doctorita de 39 de ani, mama unui baietel de 9 ani, a fost prima victima adusa la mal dupa ce s-a prabusit elicopterul. Colegii au resuscitat-o zeci de minute, iar cand i-au simtit din nou pulsul, au dus-o cat mai repede spre spitalul din Constanta, sperand intr-o minune. Din pacate, leziunile grave suferite in urma prabusirii elicopterului aveau sa-i aduca moartea, cateva ore mai tarziu.

Un bun prieten al pilotului Petre Catuneanu i-a recunoscut vocea in imaginile surprinse de amatori imediat dupa impact si a scris pe Facebook un mesaj cutremurator:

"Aud vocea clara a lui Petrica. Nu-mi vine sa cred, nu pot accepta asa ceva! Petre traia si cu siguranta a ramas langa ceilalti membri ai echipajului care traiau. Nu si-a parasit colegii pana in ultima clipa a vietii. Ce destin! SMURD-ul cerea ajutor! Ascultati o voce de erou care moare in conditii mizere."

Comandorul a fost inmormantat la Buzau cu onoruri militare. Cortegiul funerar a traversat orasul, iar oamenii l-au privit, cu tristete, de la ferestre.

Coplesita de durere, fata de 20 de ani a pilotului nu s-a dezlipit de sicriul tatal ei - cel care ii era model in viata. Pe o coroana de flori, tatal pilotului a scris cu negru "Tu esti eroul meu!".

Pe ultimul drum, i-au fost alaturi comandorului si colegii de la SMURD. Toti si-l vor aminti ca pe un adevarat profesionist, gata oricand sa salveze o viata.

Dr. Bogdan Oprita, SMURD Bucuresti: "Am pierdut un om, unul dintre oamenii buni, care a fost cu noi de la inceput. Am zburat de multe ori cu dansul, era un om foarte saritor si avea un optimism care te facea sa mergi mai departe."

O mare de oameni a plans joi si la Mioveni pentru copilotul Ginel Claudiu Cracanel. Raman in urma o sotie neimpacata si un baietel de 10 ani care va privi de acum zadarnic cerul, in cautarea elicopterului manevrat de tatal sau.

Capitan-comandor Marius Dumitru: "Era trup si suflet pentru zbor. Un pilot foarte bun, pacat ca n-a mai avut si el sansa sa iasa la pensie ca mine."

Eroul Mioveniului a fost inaltat in grad de colonel post mortem.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO