Polonia avertizeaza ca realegerea lui Tusk ca presedinte al Consiliului European este un pas catre dezintegrarea UE
Polonia a avertizat liderii statelor membre UE ca decizia lor de a-i oferi un nou mandat la presedintia Consiliului European fostului premier Donald Tusk este un pas catre dezintegrarea blocului comunitar, relateaza Reuters.
“(UE – n.r.) este o organizatie dominata de o singura tara. Nu putem ascunde acest lucru, aceasta tara este Germania”, le-a spus Kaczynski reporterilor, la Varsovia. “(UE – n.r.) este dominata in masura atat de mare incat presiunea pe politicieni este enorma”, a adaugat el. “Daca UE nu renunta la acest drum, va ramane istorie”, a subliniat liderului partidului conservator PiS, aflat la putere in tara.
Kaczynski a cerut in repetate randuri ca statele membre sa aiba mai multe putere in blocul comunitar, in detrimentul institutiilor UE. “Suntem sustinatori loiali ai Uniunii Europene”, a spus el joi. “Dar trebuie sa fie o UE unde nu este posibil sa numesti pe cineva intr-o functie de nivel inalt fara sustinerea Guvernului nationale”, a atras atentia polonezul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Regula ca oficialii de rang inalt ar trebui sa aiba sustinerea tarii lor a fost incalcata”, a explicat el. Kaczynski a dat asigurari, insa, ca orice discutie ca Varsovia vrea sa iasa din UE este “o prostie”.
Donald Tusk, dupa ce propria tara nu i-a dat votul pentru presedintia CE: "Voi comunica cu guvernul polonez in poloneza"
Liderii europeni l-au reales pe Donald Tusk presedinte al Consiliului European cu 27 de voturi "pentru" si unul "impotriva".
Tocmai tara lui natala, Polonia, nu l-a vrut si a facut tot posibilul sa impiedice realegerea lui Tusk, fost premier polonez, dar din partea unui partid rival. In semn de protest, actualul sef de guvern al Poloniei a anuntat ca nu va semna declaratia finala a summitului.
Reporter: "Cum veti comunica in viitor cu guvernul polonez, de vreme ce ei au spus limpede ca nu vor sa colaboreze cu dumneavoastra?"
Donald Tusk: "Voi comunica cu guvernul polonez in poloneza."
"Polonia poate sa se opuna concluziilor summitului si isi va exercita dreptul sau de veto" - a spus, furioasa, sefa guvernului de la Varsovia. Nu are sprijinul tarii sale si acesta este un motiv suficient ca sa nu fie ales - a punctat premierul, care a propus in locul lui Tusk un europarlamentar polonez putțin cunoscut.
Francois Hollande, presedintele Frantei: "Ni s-a semnalat prin vocea premierului polonez ca deciziile acestui consiliu nu vor fi acceptate de Polonia, dar vor fi consecinte, pentru ca doamna premier se afla in fata unei chestiuni de consens."
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Cred ca trebuie sa gasim consensul, dar cautarea consensului nu ar trebui zadarnicita prin impunerea unei blocade."
Actualul guvern polonez insista ca Donald Tusk, un fost premier polonez din partea unui partid rival, si-a incalcat mandatul de presedinte al Consiliului European in momentul in care s-a amestecat in politica interna a Poloniei.
Dincolo de acuzatiile potrivit carora Tusk ar tine partea opozitiei din tara sa, ostilitatea fatisa a liderului partidului de guvernamant dateaza inca din 2010. Atunci, in Rusia s-a prabusit avionul cu oficialitati poloneze, printre care si fratele geaman al politicianului, pe atunci presedinte al Poloniei. Guvernul Tusk a fost acuzat ca nu a facut prea multe pentru a afla cauzele catastrofei in care au murit 95 de oameni.