Surse: Dana Garbovan, in carti pentru Ministerul Justitiei. Ce le-a transmis Grindeanu lui Jean-Claude Juncker si Donald Tusk
Premierul Grindeanu a mers la Bruxelles ca sa ii convinga pe liderii europeni ca Executivul de la Bucuresti nu va mai incerca sa modifice Codul Penal prin ordonanta de urgenta.
La randul lor, sefii institutiilor europene i-au cerut explicatii in legatura cu evenimentele recente. Sorin Grindeanu s-a intalnit in prima sa vizita la Bruxelles cu seful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker cu Donald Tusk - presedintele Consiliului European si cu Frans Timmermans - prim-vicepresedintele Comisiei Europene.
Ordonanta 13 si efectele sale au fost principalele teme de discutie. In final, Jean-Claude Juncker si Donald Tusk au primit asigurari ca noul cabinet va continua lupta anti coruptie si ca viitorul ministru al Justitiei va fi "o persoana apolitica". Prim-ministrul Romaniei a discutat cu oficialii de la Bruxelles si despre problemele din penitenciarele de la noi. Nu s-a vorbit niciun moment despre gratiere, ci doar despre solutii pentru imbunatatirea conditiilor din inchisori. Pe fondul discutiilor despre Justitie, Sorin Grindeanu a anuntat ca inlocuitorul lui Florin Iordache nu va mai fi un membru PSD.
Cititi in acest articol:
►Surse: Dana Garbovan, in carti pentru Ministerul Justitiei
►Grindeanu, despre OUG 13: Cand iei o decizie si apoi apar proteste inseamna ca decizia nu era corecta si o retragi
►Grindeanu: Dorim din partea CE clarificarea anumitor termeni din raportul MCV. Nu am primit ”to do list” privind justitia
►Grindeanu: In sfarsit avem buget promulgat; e un lucru bun ca intram in normalitate, desi tarziu
Surse: Dana Garbovan, in carti pentru Ministerul Justitiei
Potrivit unor surse parlamentare, una dintre variante ar fi Dana Garbovan, in prezent presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania. Inainte sa faca o propunere, Sorin Grindeanu va avea o discutie cu Liviu Dragnea si cu liderii PSD.
Grindeanu, despre OUG 13: Cand iei o decizie si apoi apar proteste inseamna ca decizia nu era corecta si o retragi. Apreciez creativitatea manifestantilor
Sorin Grindeanu a afirmat, vineri, la Bruxelles, referindu-se la protestele fata de modificarile Codurilor penale, ca respecta opinia celor care au iesit in strada, precizand ca a inteles mesajele acestora. "Eu am urmarit in aceasta perioada toate protestele (...) si cand au fost zeci de mii de oameni in fata cladirii Guvernului si acum, cand nivelul protestelor s-a mai redus. Respect opinia protestatarilor, apreciez faptul ca au fost proteste desfasurate in ordine, ba chiar apreciez (...) foarte mult creativitatea de care multi dintre concetatenii nostri au dat dovada in aceasta perioada. (...) Mesajele pe care le-au transmis le-am inteles", a declarat premierul Grindeanu intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
Premierul Grindeanu a avut aceasta reactie in contextul in care a fost intrebat ce mesaj le transmite oamenilor care continua sa protesteze la Bucuresti, dar si celor aproximativ 20 de persoane care au venit in fata sediului Comisiei Europene in momentul in care acesta avea intalniri cu oficiali europeni.
Totodata, Sorin Grindeanu a subliniat ca abrogarea OUG de modificare a Codurilor penale este o dovada a faptului ca au fost intelese mesajele protestatarilor. "Chiar daca la un anumit moment iei o decizie care poate fi discutabila, in momentul in care in societate apar manifestari, proteste, chestiuni pe care noi le-am avut in tara, inseamna ca decizia ta n-a fost cea corecta, iar acea decizie trebuie s-o retragi si lucrul asta l-am facut. Tot ceea ce tine de discutii pe acest domeniu, in continuare se va desfasura in Parlament, (...) implicand si alti actori decat partea politica. Este ceea ce imi doresc", a mai afirmat Grindeanu.
Grindeanu: Dorim din partea CE clarificarea anumitor termeni din raportul MCV. Nu am primit ”to do list” privind justitia
”Ne dorim clarificarea anumitor termeni, astfel incat sa putem sa relizam toate recomandarile date de catre Comisia Europeana si viteza (…) sa fie cea potrivita astfel incat sa inlaturam MCV, dar pentru asta, in perioada imediat urmatoare, echipele de specialisti vor transmite aceste lucruri catre Comisia Europeana pentru a ne fi cat se poate de clar parcursul pe care trebuie sa-l avem”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.
El a subliniat ca Romania a facut pasi extrem de importanti in ultimii ani in ceeea ce priveste MCV, aratand ca vrea inlaturarea ”obstacolelor” care au mai ramas pentru a elimina Mecanismul de Cooperare si Veridicare. ”Recomandarile ( pe MCV – n.r.) de acum 10 ani si cele din ultimul raport nu sunt chiar aceleasi, au evoluat in timp. Si Romania a evoluat si a facut pasi extrem de importanti din acest punct de vedere. Tot ceea ce inseamna angajamentul pe care l-am transmis mi-l mentin.(…) Tot ceea ce inseamna reglementari pe MCV, tot ceea ce inseamna legi legate de sistemul juridic din Romania, de schimbarea Codului penal sau Codului de procedura penala, sigur, date de decizii la Curtii Constitutionale, lucrurile astea se vor intampla in Parlament. Dorinta Guvernului pe care-l conduc este sa clarifice acele aspecte. (…) Vrem sa inlaturam acele obstacole care au mai ramas pentru a elimina MCV. Pot sa va mai spun ceva: dorinta domnului presedinte Juncker, inainte de finalul mandatului dansului, Romania sa aiba inlaturat MCV. Este ceea cee ace mi-a transmis azi in mod direct”, a spus seful Executivului.
Intrebat daca i s-au cerut din partea liderilor europeni garantii referitoare la sistemul judiciar, Grindeanu a raspuns scurt ca nu a primit ”to do list”, facand referire la o lista primita in acest sens de fostul premier Victor Ponta.
Grindeanu: In sfarsit avem buget promulgat; e un lucru bun ca intram in normalitate, desi tarziu
”In sfarsit avem buget promulgat, care inseamna, prin ceea ce ne-am propus, o crestere economica de 5,2%. E un lucru bun, desi tarziu - aproape de finalul lunii februarie. Este un lucru bun ca intram in normalitate”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.
Seful Executivului si-a propus ca, in acest an, Romania sa atraga peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, aratand ca ”e ambitios sa atragi mai mult decat zero cat s-a atras anul trecut”.
”Noi, prin bugetul deja promulgat de catre domnul presedinte, ne-am propus un deficit de sub 3%. E un buget ambitios. Poate daca privim dintr-un anumit aspect, ambitia, daca ne uitam anul trecut, e data si de fonduri europene. E ambitios sa atragi mai mult decat zero cat s-a atras anul trecut. E un lucru pe care ni-l dorim sa-l facem in perioada urmatoare. Pe fonduri europene vrem sa atragem anul acesta 5,2 miliarde”, a afirmat Grindeanu la finalul vizitei de la Bruxelles unde s-a intalnit cu oficiali europeni.