Domeniul Știrbey a fost vândut cu peste 8 milioane de euro
24 de hectare de patrimoniu, cu palat înconjurat de o mică pădure, lac și alei, s-au vândut unei societăți private, fără ca statul să se implice.
Este domeniul Știrbey, aflat lângă București, pe care statul român putea să îl cumpere, dar a preferat doar să asiste la o tranzacție imobiliară de 8 milioane de euro. Ministerul Culturii, Consiliul Local Buftea și Consiliul Județean Ilfov, au refuzat să devină proprietari, din lipsă de bani, ori pentru că un asemenea domeniu nu era pe lista de priorități.
”Domeniul Știrbey este cel mai vast spațiu pentru petreceri din apropierea Bucureștiului. Clădirea istorică are peste 2.000 de mp, și pe lângă mai este un spațiu pentru petreceri, un lac, un teren pentru tenis și unul pentru volei, o capelă și un teren de 24 de ha cu arbori seculari. În 2007, a fost cumpărată de o firmă care a plătit 9 milioane de euro moștenitorilor și spera sa facă profit mare. Nu s-a întâmplat, pandemia a agravat situația, apoi a dat faliment. Așa se face ca domeniul s-a vândut din nou”
Domeniul Știrbey fost construit în 1920, după proiectul inginerului Anghel Saligny, iar castelul și turnul de apă sunt monumente istorice. Capela în care se mai oficiază ceremonii a fost construită mai târziu și pictată de Gheorghe Tatarescu, fiind de asemenea o construcție de patrimoniu. Legea prevede că statul este primul căruia proprietarii unei clădiri istorice trebuie sa se adreseze atunci când se hotărăsc să vândă. Surse din ministerul culturii susțin ca au fost două tentative ca firma care deținea domeniul Știrbey să vândă, ambele refuzate de minister.
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: „Sigur că dacă există un obiectiv pe care ți-l dorești cu adevărat, poți să faci finanțări pe bugetare de la început sau pe traseu. De data asta am vorbit la nivelul Guvernului, puteam obține o finanțare de la buget, dar odată că e în circuit privat de organizare de evenimente și că poate să meargă înainte pe această linie și în al doilea rând avem nevoie de bani pentru alte obiective din București.”
În 2021, și autoritățile locale votaseră un proiect în care se angajau să cumpere domeniul, dar s-au răzgândit cu o lună înainte de licitație.
Bogdan Tobă, consilier local Buftea: „Actualul primar a refuzat, la momentul respectiv, pe motiv că nu avem bani, ceea ce este adevărat dânsul a spus că este un domeniu foarte mare care consumă foarte multe resurse și nu am putea să-l întreținem de la nivel local. Surprinzător a fost și renunțarea Consiliului Județean Ilfov, practic imediat înainte de licitație puteam face foarte multe proiecte culturale, sunt monumente istorice, lista patrimoniului național acolo, de o valoare inestimabilă.”
În ceea ce privește prețul de 8 milioane de euro pe care l-au plătit noii proprietari, agenții imobiliari susțin că pandemia a redus numărul evenimentelor, iar investiția în cazul unei astfel de domeniu se amortizează în ani.
Andrei Marinescu, broker imobiliar: „Din punct de vedere comercial, doar o bucată din întreaga suprafață a domeniului, undeva la 2,5 - 2,7 hectare. Acolo este o zonă în care se poate construi ceva se poate construi ceea ce s-a și dorit de altfel, hotel, comercial, poate și locuințe, dar regimul de înălțime și toți indicatorii urbanistici din acea zonă nu permit.”
Administratorul actual al domeniului susține ca vanzarea palatului Știrbey nu va schimba și calendarul evenimentelor și al festivalurilor deja programate.